Published On: mar, Mar 17th, 2015

Digul de la Vadeni, bataia de joc a autoritatilor

Share This
Tags

dig2Digul care apara comuna Vadeni atunci cand cotele Siretului cresc alarmant s-a tasat pe anumite portiuni, acolo unde, pe tot parcursul lunii februarie, utilajele mai multor societati comerciale au carat lemnul din padurea dintre dig si rau.

Din informatiile noastre, tractoarele erau insotite mai mereu de viceprimar si de fiul primarului, cei doi spunandu-le persoanelor care ridicau semne de intrebare cu privire la aceste transporturi ca actiunea este una benefica localitatii si ca bugetul va inflori peste noapte in urma acestei afaceri.

Viceprimarul Marian Dimache s-a aratat vizibil iritat atunci cand a fost intrebat despre aceasta situatie, intrebandu-i pe jurnalisti de ce ii intereseaza "atat de tare" soarta digului. Dimache a spus ca digul nu se afla in administrarea comunei, ci a Sistemului de Gospodarire a Apelor, care va si remedia problemele aparute in urma zecilor de transporturi peste dig. 

"Stiu domnule situatia. Ce tot imi explicati atat? Raspunde Gospodarirea Apelor si banuiesc ca ei vor repara. E o licitatie cu firmele alea, e mai complicat. Ce sa va spun? Daca am fost sau nu antemergator? Hai, lasati-ma!", ne-a declarat vicele.

Incercand sa aflam totusi cine este raspunzator pentru daunele create digului care apara comuna, dar mai ales cine-l va repara, am contactat-o pe Coman Stanca, primarul Vadeniului (PSD), insa aceasta a aruncat pisica in curtea…localnicilor.

Primar de trei mandate, Stanca a incercat sa ne linisteasca, aducandu-ne aminte ca "Siretul nu este mare", iar "inundatiile mai dureaza pana vine". Dincolo de aceasta pata de culoare, "aleasa" de la Vadeni nu a dorit sa ne comunice numele firmelor care au efectuat taierile de arbori.

"Imediat cum permite timpul, cred ca o sa se repare. Noi aici, intre noi, ne-am inteles. Nu e pericol deocamdata. Bine ca reclama oamenii… Dar oamenii din comuna nu spun ca iau lemne si trec pe acolo cu carutele pe dig? Hai, va rog. Vorbiti la Gospodarire", ne-a spus primarul comunei Vadeni.

Digul se afla intradevar in administrarea Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, unde, dupa cum am aflat, situatia de la Vadeni este cunoscuta. Totusi, directorul Adrian Turiac ne-a marturisit ca nu va repara digul, mutand si el problema, de data aceasta in curtea firmelor care au realizat transporturile de lemne. "Stiu situatia. Eu am vorbit cu firmele acelea si mi-au promis ca vor reinalta digul, insa acum asteptam. Lucrurile sunt stiute si din cate cunosc digul e lasat cu 50 de centimetri. Va dati seama, eu am in administrare 510 km de dig si sunt multe probleme", ne-a marturisit Turiac.

Desi asteapta ca societatile comerciale sa inalte digul, directorul de la Gospodarirea Apei a sarit ca ars atunci cand a fost intrebat ce se intampla in situatia in care, maine de exemplu, ar exista pericol de inundatii pe Siret, afirmand ca, intr-o astfel de situatie, "se reinalta imediat, nu se mai asteapta".

Reprezentantii Directiei Silvice Braila nu au putut fi contactati pentru a exprima un punct de vedere cu privire la acest caz, insa, conform surselor noastre, se pare ca arborii taiati ajung la Romsilva.

Comentarii

comentariu

About the Author

-