Published On: lun, Mar 9th, 2015

BRAILA Campioni la somaj sunt barbatii

Share This
Tags

somajBraila nu se afla in Top 10 al somajului la nivel national, insa barbatii ingroasa randurile  somerilor mai mult decat femeile.  Potrivit raportului privind activitatea desfasurata de A.J.O.F.M., numarul mediu lunar de someri inregistrati in anul 2014 a fost de 9214, cu 564 mai mare decat in anul 2013. Din totalul somerilor inregistrati, ponderea femeilor a fost de aproximativ 37%.

Pe parcursul anului 2014 valoarea cea mai ridicata a ratei somajului a fost inregistrata in luna februarie (7,69%),iar cea mai scazuta in luna mai si septembrie. Valoarea medie a somajului inregistrat in anul precedent, la nivelul judetului, a fost de 7,01%.

In 2014 au fost puse la dispozitia somerilor 5953 locuri de munca vacante. Principalele meserii in care s-au regasit locurile de munca vacante au fost urmatoarele: muncitor necalificat, confectioner-ansamblor articole din textile, vanzator, agent de securitate, sudor,sofer, mecanic agricol. Lacatus constructii metalice si navale, lucrator commercial, zidar,ospatar, bucatar, electrician,brutar, infirmier, gestionar deposit.

Din totalul locurilor de munca vacante 7,1% au fost pentru studii superioare, 13,9% pentru studii medii. 53,0% pentru muncitori calificati si 26,0%  pentru muncitori necalificati. Numarul somerilor neindemnizabili la sfarsitul anului anterior a fost de 7634

In ceea ce priveste evolutia somerilor pe categorii socio-profesionale, ponderea cea mai mare a fost reprezentata de persoanele cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional, in procent de 80,13% medie/luna, iar ponderea cea mai mica a fost inregistrata in randul somerilor cu nivel de instruire universitar, 5,07 % medie/ luna.

Din evidenta A.J.O.F.M, in cursul anului 2014, au iesit 10.954 someri, peste 50% ca urmare a pensionarii. Indemnizatia de somaj, platita din bugetul asigurarilor pentru somaj, a fost de 12.101.905 lei . Tot in cursul aceluiasi an, 991 de persoane au participat la programele de formare profesionala, organizate de A.J.O.F.M.  De mentionat  este si faptul ca, 29 de persoane aflate in detentie la Penitenciarul Braila si Penitenciarul Tichilesti, au luat parte  la doua programe de formare profesionala, in ocupatia de frizer.

In evidenta A.J.O.F.M. Braila, la data sfarsitul lunii ianuarie 2015, se aflau inregistrati 9781 someri (cu 221 mai putini decat la aceeasi data a anului anterior), iar structura acestora pe niveluri de pregatire s-a prezentat, astfel: 82,3% sunt someri cu nivel de pregatire primar, gimnazial si profesional/scoala de arte si meserii; 13,0% cu nivel de pregatire liceal/postliceal

Comentarii

comentariu

About the Author

-