Published On: mar, Mar 31st, 2015

ATENTIE! In Braila, activeaza escroci care se dau drept procurori DNA sau DIICOT

Share This
Tags

dnaPolitia a dat startul unei noi campanii de informare a brailenilor, menita sa le aduca la cunostinta despre escrocii care apeleaza la diferite metode pentru a-i lasa fara bani sau bunuri. Pentru ca in plasa vechilor metode de inselaciune nu mai cad foarte multi cetateni, sarlatanii se prezinta, mai nou, ca fiind procurori DNA sau DIICOT, institutii care au o mare cota de incredere in randul populatiei.

De maine, zi cunoscuta in traditia populara drept “Ziua Pacalelilor”, IPJ demareaza Campania “Nu te lasa pacalit!”, in scopul de a creste gradul de informare a cetatenilor, in special, a persoanelor vArstnice, cu privire la noile moduri de operare in savarsirea inselaciunilor.

“La inceputul anului 2014 erau inregistrat un numar de 93 de dosare penale cu AN, faptele fiind inselaciunile de acest tip, in special prin “Metoda Accidentul”, iar in cursul anului trecut au mai fost inregistrate inca 54 de astfel de dosare penale. Au fost solutionate 93 de dosare. A fost o munca asidua. Dosarele prin “Metoda Accidentul” au fost investigate de catre politistii de la Investigatii Criminale, o masura luata de conducerea Politiei Braila. In 2014, fenomenul a avut un usor declin si vrem sa credem ca s-a intamplat si datorita campaniilor de informare duse de Politie”, a precizat cms. sef Adrian Gluga, adjunctul sefului IPJ.

Oamenii legii atrag atentia oamenilor sa nu mai creada asa de usor orice poveste spusa la telefon si, in momentul in care primesc astfel de apeluri, sa sune la 112 sau sa isi contacteze rudele in numele carora infractorii le cer bani.

Escrocii suna, de obicei, pe telefonul fix, pretind ca sunt rude apropiate ale persoanei apelate (fiu, ginere, nepot) si, sub pretextul implicarii intr-un accident rutier, soldat cu victime, solicita diferite sume de bani sau coduri de reincarcare electronica a cartelelor telefonice, necesare pentru despagubirea victimelor accidentului, plata serviciilor medicale sau pentru a scapa de raspundere.

De multe ori, infractorii nu actioneaza la intamplare, ci se documenteaza cu privire la potentialele victime, obtinand pe diferite cai date referitoare la numele, prenumele si adresa acestora, numele membrilor de familie si le folosesc ulterior pentru a castiga increderea persoanelor apelate si a le convinge ca faptele relatate sunt reale.

Pentru a fi mai convingatori, escrocii dau uneori la telefon o alta persoana, care se recomanda a fi avocat, ii explica persoanei apelate gravitatea situatiei si importanta pastrarii secretului cu privire la convorbirea telefonica si ii da informatii referitoare la modalitatea de preluare a banilor de catre anumite persoane sau privind modul de transmitere a codurilor de reincarcare a cartelelor telefonice.

Politistii vor incerca, pe parcursul derularii campaniei, sa stea de vorba personal cu cat mai multi braileni, pentru a le explica ce trebuie sa faca pentru a nu ajunge victime.

Cele mai recente victime ale metodei "Accidentul" au fost doi braileni, trecuti de 80 de ani, care au ramas fara 4.000 de lei stransi cu greu din pensie, dupa ce niste indivizi i-au sunat si le-au spus ca fiul lor a lovit un copil cu masina si ca are nevoie de bani pentru a nu ajunge in spatele gratiilor. Infractorii au fost prinsi la scurt timp, insa banii nu au fost recuperati.

“Metoda vestita “Accidentul”, mai nou, a imbracat si alte forme, de exemplu “Avocatul”. Mai grav este ca escrocii se prezinta sub numele de politisti sau chiar procurori DNA sau DIICOT. Acestea sunt cele mai noi moduri de operare si au facut destule victime. Ceea ce este imbucurator este ca numeroase persoane au fost sunate de acesti faptuitori si nu au mai dat curs invitatiei de a le plati diferite sume de bani si, ulterior, au sunat la Politie. Pentru noi a fost un lucru imbucurator. Am vazut ca avem un rezultat pozitiv al actiunilor noastre”, a mai adaugat Gluga.

Comentarii

comentariu

About the Author

-