Published On: joi, Mar 12th, 2015

70 de brailence au aflat anul trecut ca au cancer de col uterin. Va puteti face testul GRATUIT!

Share This
Tags

Ministerul Sanatatiii deruleaza si in acest an programul national gratuit de depistare activa precoce a cancerului de col uterin, adresandu-se tuturor femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al acestora si care nu au un diagnostic confirmat in acest sens. 

Prin implementarea acestui program, ministerul urmareste in primul rand depistarea bolii în stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

Pentru efectuarea gratuita a testului Babes—Papanicolau, brailencele trebuie sa se prezinte la medicul de familie, unde vor  cere eliberarea formularului pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrul de recoltare specializat,  rezultatul urmand sa-l primeasca dupa 30 de zile, la cabinetul medicului. Daca acesta este pozitiv, femeile vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, iar daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare gratuita peste 5 ani.

Centrele de recoltare a materialului cervical, inscrise in acest program, sunt cele din cadrul Laboratorului Maternitatii si al Spitalului Judetean Braila, alaturandu-se programului si 12 medici ginecologi.

In 2014, 2027 de brailence si-au facut testul prin acest program, 3 brailence primind vestea la care nu se asteptau: cancer de col uterin. Totodata, 67 de femei au aflat ca au cancer de col uterin dupa ce au facut testul Babes-Papanicolau la cabinete private din Braila.

Cancerul de col uterin este o forma de cancer cu o foarte mare agresivitate, iar prin efectuarea testului Babes-Papanicolau, in doua ore, orice femeie poate afla daca este sau nu sanatoasa.

Comentarii

comentariu

About the Author

-