Published On: lun, Feb 2nd, 2015

Simptome si tratament pentru colica renala

Share This
Tags

colica_renalaOrgane centrale ale aparatului urinar, rinichii au ca principala functie vitala – eliminarea prin urina a toxinelor. O cantitate in exces de toxine insa conduce la incapacitatea de functionare adecvata a acestora si astfel se formeaza calculii renali (sau pietrele).

Litiaza sau calculoza renala este o afectiune de 3-4 ori mai frecventa la barbati decat la femei, cu predilectie intre varstele de 30-50 de ani. Cand calculii se deplaseaza din rinichi pe caile urinare, spre vezica, apare colica renala cu dureri violente, aproape de nesuportat, in zona celor doi rinichi si in regiunea lombara (sale). Calculii renali au suprafata rugoasa, aspra, lezand ureterul si mucoasa cailor urinare pe parcursul migratiei lor. Senzatia dureroasa in sine este provocata de excitatia filetelor nervoase regasite la nivelul submucoasei si de spasmul care se declanseaza din nevoia de contractare a ureterului pe suprafata calculului pentru impiedicarea migratiei acestuia.

Durerea insuportabila care face sa-ti fie imposibil sa gasesti o pozitie in care sa stai intinsa, fara sa ti se dea senzatia ca doare mai rau decat inainte, este indiscutabil un simptom al crizei renale. . Durerea din colica renala este accentuata de tuse, de stranut sau de respiratia profunda.

Una dintre metodele prin care se pune diagnosticul de colica renala este metoda Giordano, o percutie a zonei lombare. Sensibilitatea crescuta la percutia lombara reprezinta un element foarte important care sustine diagnosticul de colica renala. Analiza urinei este de asemenea o alta metoda de depistare, deoarece in colica renala, urina devine hipercroma, se coloreaza de la un roz pal pana la culori mai inchise. Ecografia, radiografia, precum si urografia. Urografia este o radiografie a rinichilor si a cavitatilor renale si a cailor extrarenale cu ajutorul injectarii unei substante de contrast.

Pe perioada crizei renale, pacientilor le este recomandat sa limiteze consumul de lichide si sa incerce sa inlature senzatia dureroasa prin administrarea analgezicelor precum Algocalminul, a antiinflamatoarelor nesteroidiene precum Ketoprofenul, Diclofenacul sau Aulinul, a antispasticelor si neurotropelor anticolinergice precum Scobutilul si a musculotropelor precum Papaverina.

Comentarii

comentariu

About the Author

-