Published On: joi, Feb 5th, 2015

Parlamentul ucrainean vrea sa ia de gat mass-media independenta

Share This
Tags

parlament-ucraina-guvern-nouMarti, in Parlamentul din Ucraina a fost propus spre votare pachetul de proiecte de legi care reglementeaza situatia din mass-media. Incercarea Parlamentului de a sufoca complet libertatea de exprimare nu a reusit, potrivit segodnya.ua. Astazi, va avea loc al doilea tir de atacuri asupra mass-mediei.

Daca acest eveniment n-ar fi creat o rezonanta publica larga, o rafala de indignare din partea autoritatilor internationale si totodata fara efortul jurnalistilor ucraineni, deja, incepand cu data de 3 februarie, am vorbi despre o alta Ucraina, nu cu mult diferita de cea condusa de catre presedintele fugar Ianukovichi. Aceste proiecte de legi, o parte din care Rada a incercat, dar fara success, sa adopte pe data de 3 februarie, iar celelalte au fost amanate spre votare astazi, pe data de 5 februarie, au provocat o reactie unanima, chiar si la nivelul tuturor presedintilor Ucrainei independente  – cu exceptia actualului presedinte, si celui care a fugit.

"Deputatii din coalitie propun ca aparatului de stat sa i se atribuie un instrument puternic de influentare a mass-mediei, si respectiv functiile instantei de judecata. Impartirea puterii in trei ramuri reprezinta un principiu democratic fundamental si este prevazut in Constitutia Ucrainei" — relateaza o scrisoare deschisa a lui Leonid Kravciuk, Leonid Kucima si Victor Iuscenko.

"Lumea democrata nu v-a accepta atacul puterii asupra libertatii de exprimare in Ucraina, care a ales drumul European de dezvoltare si a declarat loialitatea fata de valorile europene" — a subliniat Leonid Kravciuk, Leonid Kucima si Victor Iuscenko.

"Este un sfat foarte bun din partea fostilor presedinti, care sunt constienti de faptul ca libertatea  de exprimare trebuie sa fie de neclintit" — a comentat Jeffrey Payette, ambasadorul SUA in Ucraina.

Insa, chiar si acest sfat rasunator nu a fost auzit de cei 189 de deputati, care, pe data de 3 februarie, si-au exprimat votul pentru proiectul de lege nr. 1889 a lui Victoria Siumar, deputat in Rada Suprema a Ucrainei, care imputerniceste Consiliul National al Audiovizualului, temporar, pana la hotararea Instantei, sa suspende licenta oricarui teleradiodifuzor din Ucraina.

Din cei 301 de deputati prezenti la momentul votului, 88 au luat decizia sa nu participle, 13 s-au abtinut si numai 11 au gasit curajul sa voteze “impotriva”.  Acest lucru se intampla din cauza faptului ca atacul asupra libertatii cuvantului se desfasoara sub pretextul luptei pentru asigurarea securitatii nationale si apararea spatiului informational ucrainean in conditiile agresiunii din partea Rusiei. De aceea, ziaristii sunt sustinuti, predominant, de fosti politicieni si nu de cei actuali – care se feresc sa se pronunte.

Dar oamenii din mass-media nu tac si nu vor sa taca.

"Proiectele de lege nr.1317, 1768, 1824 si 1889 reprezinta o mare amenintare pentru mass-media autohtona, pentru toti acesti ani de independenta. Adoptarea acestor proiecte de lege va permite Consiluilui National al Audiovizualului, la latitudinea sa, fara a avea o hotarare judecatoreasca, sa opreasca pe durata de 6 luni licenta si difuzarea oricarui post de televiziune si de radio. Pentru orice difuzor de televiziune si radio, acest lucru reprezinta practic distrugerea. Toate acestea se vor desfasura, exclusiv, de catre Consiliul National, pe baza propriilor estimari al continutului difuzorului de televiziune si radio.  Cu alte cuvinte – cativa oameni din partea puterii, pe baza propriilor aprecieri subiective, vor decide cum trebuie jurnalistii sa iubeasca Patria, sa critice puterea, politicienii", — scrie intr-o scrisoare deschisa presedintele postului de televiziune “Inter”, Egor Benkendorf. "Noi cerem de la deputati sa-si retraga proiectele de lege nr.1317, 1768, 1824 si 1889 si impreuna cu reprezentantii mass-media sa elaboram altele ", — a specificat Benkendorf.

Sa speram ca, astazi, Rada Suprema a Ucrainei nu va adopta proiectele de lege ramase, in versiunea actuala, dar totusi va lua in consideratie opinia publica si mass-media. 

Comentarii

comentariu

About the Author

-