Published On: mar, Feb 24th, 2015

Palatul Agriculturii, cartierul general al Armatei Ruse din Braila, in al II-lea Razboi Mondial. Istoria cladirii

Share This
Tags

palatul agriculturii brailaPiatra de temelie a Palatului Agriculturii s-a pus la 15 iulie 1923, iar lucrarile au fost terminate in anul 1929, perioada in care in Braila se stabilea pretul cerealelor in Europa, la Bursa Agricola.

Ideea construirii unui palat al agriculturii in orasul Braila a apartinut prefectului Serban Raducanu, avand sprijinul ministrului agriculturii, Alexandru Constantinescu si a fost pusa in opera prin contributia baneasca a taranilor improprietariti.

Palatul Agriculturii a fost gandit ca program arhitectural complex, cu dominanta de reprezentare, care sa asigure spatii suficiente organizarii unui muzeu al agriculturii romanesti si, in special, al produselor baraganului brailean, un spatiu pentru intruniri si conferinte, dar mai ales sa uneasca, sub acelasi acoperis, toate institutiile din oras, subordonate Ministerului Agriculturii si Domeniilor.

Constructia avea sa reflecte prin proportii, prin distributia spatiala si prin bogatia plasticii arhitecturale prestigiul de care se bucurau agricultura si activitatile institutiilor cu profil agrar din Braila.Palatul Agriculturii a fost construit intr-un frumos stil neoromanesc, la moda inca in primele decenii ale secolului al XX-lea. A ramas pana astazi un adevarat omagiu adus plugarului roman din Baragan, o cladire emblema a Brailei.

A starnit valva cu ceva timp in urma cautarii bustului realizatorului proiectului, ministrul liberal al agriculturii Alexandru Constantinescu. Acesta a fost daramat de pe soclu si, se pare, ca a fost lasat la locul “executiei”. Era firesc dat fiind originea burghezo-mosiereasca a ministrului, dar mai ales pentru ca fusese un vajnic exploatator al taranimii.

Tot aici, in Palatul Agriculturii, a existat in perioada interbelica, sigur in 1937, un mic muzeu de profil. Acesta ar reprezenta “stramosul” celui de astazi din Parcul Monument, unde se afla Sectia de stiintele naturii a Muzeului Brailei.

Florea Stanculescu, arhitectul Casei Centrale a Cooperatiei si Improprietaririi Satenilor, autorul proiectului, a ales solutia realizarii unui volum compact, cu parter si doua etaje, ridicate pe un subsol inalt, compus dintr-un corp principal si doua corpuri laterale. Planul simplu, cu spatii simetric distribuite functie de doua axe – unul transversal, avand ca reper holul de onoare, din care porneste, spre capetele cladirii, coridorul, formând celalalt ax, longitudinal – este exprimat pe fatada prin claritatea ordonarii plasticii arhitecturale si decorative, subordonate principiului simetriei.

In cadrul constructiei cladirii Palatul Agriculturii se intalnesc toate motivele caracteristice stilului neoromanesc: foisorul cu arcade semicirculare, loggia, pridvorul, panourile decorative in relief, acoperisul in patru ape, individualizat pentru fiecare corp al cladirii, hornurile inalte.

Dominanta intregii compozitii o formeaza volumul central, flancat de anse, decrosat si suprainaltat fata de restul cladirii, avand in ax, la parter, intrarea monumentala, iar la etajul intai, loggia careia ii corespunde eleganta sala de receptie. Expresia loggiei este sporita de registrul mai scund al etajului al doilea, ale carui deschideri pentru ferestre au aspectul unei frize de ocnite, precizeaza Dan Ghinea in volumul Enciclopedia geografica a României, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2000.

statuieStatuia ecvestra a regelui Carol I ar putea fi ingropata langa Palatul Agriculturii din Braila?

Exista posibilitatea ca statuia ecvestra a regelui Carol I sa se afle langa Palatul Agriculturii din Braila, unde ar fi fost ingropata de catre rusi, dupa cum sustine fostul consilier judetean PSD, Petre Candidatu, care a cerut demararea unor cercetari arheologice in zona.

Scopul acestor cercetari arheologice in zona este acela de a descoperi statuia  regelui Carol I, despre care se povesteste ca ar fi fost ingropata in zona Palatului Agriculturii, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand rusii isi stabilisera cartierul general in cladire, ar putea reprezenta descoperirea secolului.

De-a lungul timpului, au fost demarate sapaturi in zona, au fost folosite si aparate cu ultrasunete, dar tot efortul a fost in zadar, deoarece nu s-a descoperit nici o bucata de metal care sa fie un indiciu ca acolo s-ar afla o statuie.

Petre Candidatu este insa convins de faptul ca monumentul care il reprezinta pe regele Carol I se afla in fata Palatului Agriculturii, precizand ca personal a participat, in 1977, la o astfel de actiune de scoatere a statuii la suprafata.

„Intamplarea a facut ca, in 1977, sa vad statuia respectiva. S-a incercat o data sa fie scoasa cu excavatorul, dar asa nu se poate, intr-o parte sapa, in alta parte se prabusea la loc. Trebuie sa lucram manual, eventual cu oamenii cu care se lucreaza la muzeu”, a declarat Petre Candidatu.

Directorul Muzeului Brailei, Ionel Candea, se arata sceptic in ceea ce priveste existenta statuii regelui Carol I in fata Palatului Agriculturii din Braila, dar recunoaste ca, daca statuia ar fi gasita, ar fi descoperirea secolului.

„Ma indoiesc pentru ca, din cate stim, aici a fost doar bustul ministrului Agriculturii, cel care a pus piatra de temelie la Palatul Agriculturii. Cercetarea care trebuie facuta este una arheologica, iar daca exista un suport financiar, noi ne apucam imediat de treaba”, a declarat Candea.

Construit in anii ’20, Palatul Agriculturii este o splendida monstra arhitectonica de stil neo-romanesc prin insusi faptul ca sub acest acoperis de inspiratie taraneasca a functionat asa-numita bursa europeana a graului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-