Published On: joi, Feb 12th, 2015

Negocierile de la Minsk: Armistitiu incepand cu 15 februarie, ora 00.00

Share This
Tags

negocrile_patrui_86388700Liderii tarilor membri ale “grupului normand” au incercat toata noaptea de miercuri spre joi sa ajunga la un acord de pace in Ucraina, in cadrul summitului de la Minsk.

Potrivit segodnya.ua, liderii celor patru tari au ajuns la un acord privind incetarea focului, incepand de duminica, 15 februarie, eliberarea prizonierilor, retragerea armamentului greu dincolo de linia efectiva de demarcatie. Pentru “Republica Populara Donetk” (DNR)-“Republica Populara Lugansk” (LNR) – dincolo de linia, care a fost stabilita in memorandumul de la Minsk.

"Cred ca am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistitiu incepand cu 15 februarie, la ora 00.00", a declarat Putin, in urma negocierilor de la Minsk.

Mai mult decat atat, liderii celor patru tari au cazut de comun acord asupra faptului ca problemele de frontiera vor fi convenite si cu “DNR”-“LNR”.

Potrivit mediafax.ro, zona de securitate care separa partile aflate in conflict trebuie sa fie de cel putin 50 de kilometri latime pentru artilerie, de 70 de kilometri pentru lansatoarele de rachete si de 100 de kilometri pentru armamentul greu cu raza de actiune lunga, precum rachetele balistice Tocika-U, precizeaza documentul.

Documentul prevede si o retragere a "trupelor straine, a armamentului greu si mercenarilor" din Ucraina, sub monitorizarea OSCE. "Gruparile armate ilegale" vor fi dezarmate.

Acordul reia punctele armistitiului de anul trecut, inclusiv reforma politica in Ucraina pentru a asigura un statut special pentru regiunile separatiste si reglementarea situatiei de la frontiere, a adaugat presedintele rus.

Comentarii

comentariu

About the Author

-