Published On: mar, Feb 24th, 2015

Inca un pas in lupta cu cancerul. O pastila care ar putea contribui la depistarea cancerului, creata de cercetatorii americani

Share This
Tags

poza pastilaCercetatorii de la Universitatea Stanford din statul american California au creat o pastila care ar putea contribui la identificarea cancerului in stadii incipiente in organism.

Cercetătorii americani incearca de mult timp sa creeze o pastila care ar putea sa determine celulele canceroase sa elibereze anumite proteine in fluxul sangvin, informeaza dailymail.co.uk. Noul test are scopul sa detecteze celulele canceroase eliberate de tumori in fluxul sangvin.

In teorie, acele proteine ar putea fi detectate apoi cu ajutorul unui test sangvin rapid si usor de efectuat. Savantii americani spera ca noua pastila va detine un grad de sensibilitate suficient de ridicat pentru a functiona chiar si asupra cancerelor aflate in stadii incipiente.

Studiul cercetatorilor americani, coordonat fiind de John Ronald si Sanjiv Gambhir, a fost publicat luni in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), precizeaza MEDIAFAX. Rezultatele preliminare ale studiului lor au fost prezentate la Congresul mondial de imagistica moleculara in urma cu doi ani. Aceste celule singulare se afla în sangele pacientilor bolnavi de cancer, insa volumele lor sunt atat de mici incat, pana acum, detectarea lor a fost imposibila.

Inventia savantilor de la Universitatea Stanford consta in administrarea pacientilor unui medicament care contine fragmente circulare de ADN (denumite "minicercuri"), care patrund in celulele tumorale si determina celulele canceroase sa secrete o proteina specifica in sange.

"Am dezvoltat minicercuri (de ADN) care vizeaza in mod specific tumorile, care le determina pe acestea sa secrete fosfataza alcalina sau luciferaza luminoscenta (proteina), validand astfel procedeul de detectare a tumorilor. Acestea pot fi detectate printr-un ser specific si prin teste de imagistica non-invazive, pentru a separa pacientii purtatori de tumori de cei care sunt sanatosi. Metoda noastra are o aplicabilitate larga in multe populatii de pacienti si pentru mai multe tipuri de tumori", au declarat autorii inventiei la conferinta din 2013.

Noua pilula ar putea fi solutia salvatoare pentru toate persoanele care fac parte din categoriile ce prezinta riscul de a dezvolta cancer.

Comentarii

comentariu

About the Author

-