Published On: mar, Feb 3rd, 2015

DOCUMENTE Dosarul penal al Simonei Draghincescu, sub semnul intrebarii: Domeniu public sau proprietate particulara?

Share This
Tags

Simona Draghincescu 1Simona Draghincescu este cercetata intr-un dosar penal care se afla in lucru la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IPJ. La data de 8 octombrie 2014 s-a dispus urmarirea penala fata de consilierul local PNL pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. Plangerea a fost depusa de Directia Pietelor, condusa in prezent de Costel Balan, membru al PNL, un vechi inamic public al fostului candidat independent la Primarie.

Mai exact, Draghincescu este acuzata ca in anul 2009, cand era director al Directiei Administratiei Pietelor si Targurilor, a dispus demolarea constructiilor C16-C26, situate in Piata Halelor - sector fructe, fara a exista autorizatie de demolare in acest sens, astfel prejudiciind patrimoniul institutiei pe care o conducea cu suma de 57.674 lei, nici vorba de 8 milioane de lei. 

Toate acestea apar scrise negru pe alb in documentele Politiei. Ilegalitatile pe care actuala conducere a Pietelor le-a identificat la sectorul flori, ca fiind savarsite de Draghincescu, nu apar in PROCESUL VERBAL de comunicare a acuzatiei, drepturilor si obligatiilor suspectului.

Despre constructiile in cauza se spune ca s-ar fi aflat in domeniul public, insa documentul eliberat de Primaria Brailei (Hotararea CLM nr.279/2009), in urma solicitarii consilierului local din data de 28 noiembrie 2014, certificat cu mentiunea "CONFORM CU ORIGINALUL" si semnat pentru secretarul municipiului de catre Angelica Bratu, fosta Pamfil, directorul Directiei Juridice,  pe fiecare pagina, arata contrariul. 

In Hotararea Consiliului Local nr. 279 din 11 august 2009 privind actualizarea inventarului bunurilor ce alcatuiesc domeniul public al municipiului Braila, la capitolul "Sistemele de infrastructura privind administrarea domeniului public, cu terenurile aferente", in Piata Halelor Lot 3, constructiile C16-C26, cu exceptia C22, apar insotite de mentiunea "p. particular". Chioscurile respective, desi proprietati particulare, au fost construite pe terenuri care fac parte din domeniul public, exact ca in situatia magazinelor aflate in statiile de autobuz din municipiu. Totusi, in cazul in care proprietatile particulare construite pe terenuri din domeniul public nu trebuiau sa apara in inventarul bunurilor din domeniul public, greseala apartine institutiei care a intocmit hotararea CLM, respectiv Primariei.

Schita Piata Mare"Misterioasa" mentiune "p. particular" nu apare insa doar in dreptul constructiilor pentru a caror demolare este urmarita penal Simona Draghincescu. In acelasi document eliberat de Primarie, "p. particular" insoteste si constructii aflate in Piata Concordia, Piata Saraca, Piata Libelula, Piata Microhala, Piata Doi Cocosi, Piata Viziru sau Piata Vidin.

Este greu de crezut ca un functionar din cadrul Primariei, caci aceasta institutie a eliberat documentul, A MODIFICAT CONTINUTUL INTREGULUI INVENTAR PUBLIC AL PIETELOR, nu doar al constructiilor din plangerea penala, apoi, pentru secretarul municipiului, directorul Bratu L-A CERTIFICAT cu mentiunea "CONFORM CU ORIGINALUL" si L-A SEMNAT, ca in cele din urma sa il dea solicitantului, respectiv consilierului local Draghincescu. Deci, Primaria, condusa de Aurel Simionescu, ar fi matrasit o hotarare CLM pentru a o ajuta pe Simona Draghincescu, principalul contracandidat al edilului la alegerile locale din 2012.

Primaria trebuie sa lamureasca public neconcordantele dintre hotararea CLM din arhiva Ziarului Obiectiv, publicata de sursa mentionata, si hotararea CLM transmisa consilierului local, mai ales ca cea din urma poarta mentiunea "Conform cu originalul" si, dupa cum am mai spus, este semnata pentru secretarul municipiului. Pe aceasta cale, solicitam public Parchetului de pe langa Tribunalul Braila sa cerceteze daca in aceasta situatie a fost savarsita infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale, tinand cont ca in cauza este vorba despre o hotarare adoptata de Consiliul Local Municipal.

chiosc Piata MarePartea cea mai interesanta este ca persoanele care isi desfasoara activitatea comerciala in modulele construite din resurse private in locul constructiilor C16-C23, din 1995 si pana astazi, detin autorizatii de construire – amplasare modul comercial- si contracte de vanzare-cumparare pentru modulele comerciale care au fost demolate si despre care se spune ca se aflau in domeniul public.

Constructia C21, aflata in sectorul fructe, nu apartinea domeniului public, dupa cum reiese dintr-un contract de vanzare-cumparare, autentificat sub numarul 7373 din 7 noiembrie 1996, de catre notarul public Varga Vasile.  Obiectul contractului este un chiosc metalic in suprafata de 7 m.p., situat in Piata Halelor, construit pe terenul Primariei Braila.

Bunul care s-a cumparat prin contractul mentionat a fost dobandit prin cumparare, tot in 1996, de la o societate comerciala cu factura nr. 2371782/1996, deci nici vorba de domeniul public. 

Deci, cum poate fi prejudiciat patrimoniul Directiei Pietelor prin demolarea unor constructii aflate in proprietate particulara?

Document Chiosc Piata MarePentru a se obtine o autorizatie de demolare a unei constructii particulare, conform legii, proprietarul trebuie sa prezinte la Primarie urmatoarele documente: actul de proprietate, intabularea actului de proprietate, cadastru, extras de Carte Funciara, certificatul de urbanism, avizele si acordurile din certificatul de urbanism si documentatia tehnica pentru Autorizarea de demolare. Conform hotararii CLM nr. 279/2009 si a contractelor de vanzare-cumparare a chioscurilor metalice demolate, Directia Pietelor nu era proprietarul constructiilor C16-C26, deci nu avea obligatia de a obtine autorizatia de demolare.

Lista proprietarilor chioscurilor metalice despre care se spune ca ar fi in domeniul public:

C16- SC PRECIS COM SRL – SC ADEKATY SRL

C17- PAULPET SRL

C18- Casimachi Marioara

C19- C20-SC METEX SRL

C21- SC IURMALA SRL

C22- DAPT

C23- AGRITOP SRL

C24- GRATIA IMPEX SRL

C25- CLOSCA COM SRL

C26- SC CAMALEX SRL

Vom reveni!

Comentarii

comentariu

About the Author