Published On: mie, Feb 25th, 2015

Doar 1624 de braileni si-au ridicat cardul de sanatate. Trei maicute de la Lacu Sarat au returnat cardurile, din motive religioase

Share This
Tags

card de sanatateCardul national de sanatate va fi utilizat obligatoriu la medicii de familie, in spitale si farmacii, incepand cu data de 1 aprilie, pana atunci, respectiv intre 1 februarie si 31 martie, putand fi utilizat in paralel cu adeverintele si trimiterile actuale, arata un proiect de hotarare de Guvern. Potrivit proiectului, incepand cu data de 1 februarie 2015, in sistemul de asigurari sociale de sanatate se utilizeaza cardul de sanatate de catre asigurati si furnizorii de servicii medicale, medicamente si, dupa caz, de furnizorii de dispozitive medicale in conditiile actelor normative in vigoare.

Pana in 31 martie vor functiona in paralel atat cardul national de sanatate, cat si sistemul actual. In posesia cardului national de sanatate intra persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani, copiii cu varsta de pana la 18 ani beneficiind de servicii medicale gratuite. Procesul de distribuire a cardului national de sanatate a inceput in data de 19 septembrie 2014, si se realizeaza dupa graficul stabilit in contractual-cadru si contractele subsecvente incheiate de CNAS si casele de asigurari cu CN Posta Romana.

La nivelul judetului Braila, au fost tiparite 219.636 de carduri nationale de asigurari de sanatate, din care 3653 fiind carduri pentru persoane decedate in perioada cuprinsa intre momentul tiparirii si momentul distribuirii.

In luna septembrie 2014 au fost transmise catre Posta Romana un numar de 215.606 carduri nationale, din care Posta Romana distribuise catre asigurati 201.875 carduri, diferenta de 13.731 fiind returnata la Casa de Sanatate.

Pana in momentul de fata 1.624 de braileni s-au prezentat la sediul Casei de Asigurari, pentru a le ridica. Datorita modificarii legislative intervenite prin HG 49/2015, cardurile nationale nedistribuite prin posta, pot fi distribuite asiguratilor si de catre medicii de familie, cu ocazia primei prezentari in vederea acordarii unui serviciu medical. Medicii braileni au ridicat 4.146 de carduri pentru a le distribui intr-o perioada de 12 luni.

Unul dintre principalele obiective ale CNAS, este acela ca, incepand cu 1 Mai 2015, toate serviciile medicale sa fie validate si decontate doar prin intermediul cardului de sanatate.

In cazul pierderii, furtului, distrugerii sau modificarii datelor cardului de sanatate, brailenii pot merge la sediul Casei de Asigurari pentru a depune o cerere-tip, copie de pe cartea de identitate si actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului. Mai exact, va trebui sa achitati costul de productie al cardului de 2,2 euro + TVA, si costul de distribuire de 2.74 lei + TVA, urmand ca in termen de 30 de zile sa primiti cardul acasa. In cadrul unei conferinte, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate a Judetului Braila, Nedelcu Camelia Tamara, a declarat faptul ca au fost inregistrate 84 de solicitari pentru tiparirea unui nou card.

Trei maicute de la Manastirea Sf. Pantelimon din statiunea Lacu Sarat au returnat cardurile din motive religioase acestea urmand sa beneficieze de o adeverinta de asigurari de sanatate cu valabilitate de 3 luni de la data emiterii. Persoanele care nu au intrat in posesia cardului se pot prezenta la sediul CAS Braila sau la medical de familie.

Pentru acordarea serviciilor medicale, cardul national de asigurari de sanatate trebuie pastrat in conditii de siguranta pentru a evita deteriorarea acestuia si implicit imposibilitatea utilizarii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-