Published On: joi, Feb 12th, 2015

Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, a implinit 25 de ani de la infiintare

Share This
Tags

Comunitatea rusilor lipoveniComunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, s-a constituit la 14 ianuarie 1990 si a fost recunoscuta ca persoana juridica. Sediul central al Comunitatii, este in municipiul Bucuresti.

Potrivit statutului sau, Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, este o asociatie cu caracter etnic, social, cultural si umanitar, care reuneste cetateni romani, cunoscuti sub denumirile de rusi, rusi-lipoveni sau lipoveni.

Fiind o etnie de sorginte slava, rusii lipoveni sunt urmasii staroverilor, adica ai adeptilor credintei ortodoxe de rit vechi din Rusia, care si-au parasit patria in secolele XVII-XVIII in urma schismei din Biserica Oficiala Rusa, ca o consecinta tragica a reformei de cult initiata de catre tarul Alexei Mihailovici Romanov (tatal lui Petru cel Mare) si de patriarhul Nikon al Rusiei (1652-1658).

Pentru nestramutata lor credinta, unii dintre ei au fost arsi pe rug, altii supusi prigoanei tariste; la sfarsitul sec. al XVII-lea, peste 20.000 de staroveri au ars pe rugurile acestei napraznice inchizitii pravoslavnice din Estul Europei. Dupa legalizarea persecutiilor prin decretul regentei Sofia (sora mai mare a lui Petru I), in anul 1685, staroverii au luat drumul pribegiei, raspandindu-se in lumea intreaga (Turcia, Prusia, Austria, Australia, Argentina, Brazilia, Canada, Japonia, tarile Baltice, Polonia, SUA, tarile Romane, Bulgaria, Finlanda, Ucraina, Belarus etc.).

Comunitati importante de rusi lipoveni, din punct de vedere numeric, sunt la ora actuala in judetele: Tulcea, Constanta, Iasi, Ialomita, Suceava, Bacau, Braila, Neamt, Vaslui, Botosani si in capitala tarii, in Bucuresti. Se cunosc aproximativ 70 de localitati in Romania in care intalnim rusi lipoveni.

Potrivit rezultatelor definitive ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor care a fost realizat în 2011, numarul rusilor lipoveni din județul Braila a scazut sub doua mii, respectiv 1.940 de persoane.

Comentarii

comentariu

About the Author

-