Published On: lun, Feb 23rd, 2015

Ce poate vedea un turist in Centru Vechi al Brailei

Share This
Tags

In anul 2021, Braila ar avea sanse sa intre intr-un circuit cultural de nivel european, cu o singura conditie: sa nu mai arate ca acum. 

Pana atunci insa, Braila moderna ramane doar o umbra a orasului care a atins gloria in perioada interbelica. I-au ramas cladirile construite de boierii care au investit in viitorul orasului dunarean si care acum fac parte dintr-un patrimoniu cultural ignorat de autoritati sau investitori privati. In ciuda acestui dezavantaj, Centrul Vechi brailean ramane pe harta turistica a Romaniei. 

Teatrul „Maria Filotti”, aflat chiar in Centru, este o institutie de prestigiu a teatrului romanesc, cu o traditie de peste 150 de ani, dintre care 50 de ani de activitate permanenta. Cu o istorie bogata, Teatrul brailean are un repertoriu vast si o trupa de 26 actori, 2 regizori, 1 scenograf.

Recunoasterea valorii productiilor artistice ale Teatrului Maria Filotti s-a concretizat prin invitatii constante la festivaluri din tara si din străinătate. Incepand din 1995, Teatrul "Maria Filotti" gazduieste Concursul International de Canto "Hariclea Darclée", initiat de soprana Mariana Nicolesco, iar din 2004 organizeaza Festivalul International de Teatru „Zile si Nopti de Teatru European".

Muzeul Brailei, inaugurat in 1881, cu cele trei sectii: centrala (arta si istorie), memoriala (Panait Istrati) si un centru cultural (Nicapetre), are expozitii permanente si evenimente lunare, insa insuficient promovate. In luna februarie, Galeriile de Arta „Gheorge Naum” gazduiesc expozitia pictorului Ion Radu. 

Hrubele subterane din Centru Vechi, amenajate de otomani pentru transportul armamentului, si care se intind pe zeci de kilometri pe sub strazile vechii cetati, au fost sigilate in anii 1950, iar autoritatile locale s-au dovedit, ani la randul, a fi incapabile sa le transforme intr-o destinatie turistica.

In Piata Traian, se gaseste Ceasul monumental montat in 1909, care  a fost comandat in Europa si construit cu bani lasati municipalitatii prin testament de braileanul Petre Naum si Grupul Statuar Traian (opera a sculptorului Tache Pavelescu, ridicat cu fonduri stranse si donatii de la profesori ai liceului “Nicolae Balcescu”; inaugurat la 8 noiembrie 1906), iar in Piaţa Poligon – Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” si Casa Memoriala „Petre Stefănescu-Goangă”, reabilitate cu bani europeni. 

Comentarii

comentariu

About the Author

-