Published On: lun, Feb 2nd, 2015

Care sunt temperaturile de instalare a hipotermiei?

Share This
Tags

hipotermiePrin hipotermie intelegem scaderea temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius.

Se deosebesc hipotermiile moderate (de la 35 la 32 C), grave (de la 32 la 26 C) si majore (sub 26 C). Hipotermia rezulta dintr-o prabusire a sistemelor fiziologice de a lupta impotriva frigului la subiectii fragili ( copii, batrani care traiesc in case prost incalzite) sau din expunerea prelungita la frig pana la epuizarea mecanismelor de aparare (naufragiu, inec, persoane fara domiciliu iarna, etc.).

Hipotermia se poate declansa si la persoanele intoxicate cu barbiturice  sau alcool, intoxicatia inhiband mecanismul de aparare impotriva frigului. In timpul unei infectii, o hipotermie  poate uneori sa se succeada unei hipertermii acute sau chiar s-o inlocuiasca.

Hipotermia poate determina (in functie de severitate): depresia sistemului nervos central, tulburari cardiovasculare (aritmii, hipotensiune, debit cardiac scazut, vasoconstrictie periferica), scade frecventa respiratorie.

In tratarea hipotermiei sunt practicate fluidoterapia intravenoasa si incalzirea pacientului.

Modalitatiile de incalzire difera in functie de gradul hipotermiei si de status-ul pacientului:

In caz de hipotermie usoara (32 – 35o C) se poate recurge la incalzirea pasiva a pacientului stabil prin infasurarea acestuia in paturi termoizolante;

In caz de hipotermie moderata (28 – 32o C) este necesara o abordare mai agresiva. Astfel, se recurge la modalitati de incalzire externa activa: paturi cu apa calda, lampi generatoare de caldura si aeroterme.

In caz de hipotermie severa (mai putin de 28o C) este indicata incalzirea interna activa. Se poate recurge la administrarea intravenoasa de fluide calde, lavaj pleural sau peritoneal. Lavajul poate fi realizat cu solutii cristaloide izotone, incalzite la 40o pana la 45o C. O alta modalitate este reprezentata de administrarea de oxigen sau aer umed prin masca sau tub endotraheal (temperatura corporala poate creste cu 1o pana la 2o C pe ora). Irigarea stomacului, colonului sau vezicii urinare prezinta eficienta discutabila din cauza suprafetei limitate a acestor structuri.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-