Published On: mie, Feb 25th, 2015

Bruxelles da bani Romaniei pentru dezvoltarea sistemului judiciar si administrativ

Share This
Tags

baniComisia Europeana a adoptat doua programe operationale pentru Romania intitulate "Capital uman" si "Capacitatea administrativa". Prin intermediul celor doua programe vor fi realizate investitii cumulate de aproape 5 miliarde de euro din Fondul Social European in proiecte care vor contribui la ocuparea fortei de munca si combaterea saraciei (investitii nerambursabile de 4,3 miliarde de euro), precum si la ameliorarea capacitatii administrative si la dezvoltarea sistemului judiciar (investitii nerambursabile de 0,553 miliarde de euro).

Programul operational „Capacitatea administrativa”, finantat din Fondul social european pentru perioada 2014-2020 urmareste realizarea unor investitii de 658 de milioane de euro (dintre care 553 de milioane din bugetul UE), pentru a ajuta la ameliorarea capacitatii de reactie a administratiei publice si a sistemului judiciar din Romania la nevoile economiei si societatii.

Programul are obiectivul de a imbunatati eficienta, transparenta si accesibilitatea administratiei publice si a sistemului judiciar din Romania. Pentru a atinge acest obiectiv, investitiile vor aborda urmatoarele prioritati: consolidarea principalelor functii ale administratiei publice (planificarea strategica, intocmirea bugetului pe programe, evaluarea impactului, evaluare si monitorizare, simplificarea legislatiei, achizitiile publice, reducerea birocratiei) si imbunatatirea capacitatii administrative de a indeplini astfel de functii, inclusiv prin dezvoltarea resurselor umane.

Imbunatatirea functionarii sistemului judiciar, inclusiv pentru punerea in aplicare a noilor coduri juridice. Imbunatatirea procesului decizional in administratia publica locala si in sistemul judiciar, prin introducerea unor standarde si practici comune si al unor sisteme de management al calitatii, in vederea imbunatatirii serviciilor oferite cetatenilor si intreprinderilor.

Instituirea unui cadru preventiv atât in administratia publica, cât si in sistemul judiciar, pentru a aborda provocarile in materie de etica si integritate.

Pe parcursul perioadei de finantare vor fi formati aproximativ 90 000 de angajati din administratia publica si sistemul judiciar, iar in jur de 250 de institutii publice si judiciare vor beneficia in mod direct de finantare din acest program, in timp ce mai multe mii de institutii vor beneficia in mod indirect de pe urma interventiilor planificate.

Al doilea program vizeaza „Capitalul uman” si este finantat din Fondul social european pentru perioada 2014-2020. Acest program urmareste sa investeasca aproximativ 5 miliarde de euro (din care 4,3 miliarde de euro din bugetul UE) pentru a ajuta cetatenii români, inclusiv tinerii, sa isi gaseasca un loc de munca, sa isi imbunatateasca nivelul de educatie si de competente, precum si pentru a contribui la reducerea saraciei si a excluziunii sociale, la promovarea unor servicii sociale mai bune si la eficientizarea institutiilor de pe piata muncii. O atentie deosebita este acordata tinerilor, romilor si populatiei din mediul rural.

Comentarii

comentariu

About the Author

-