Published On: mar, Feb 24th, 2015

BRAILA / Cupa Romaniei: Tanar pugilist, invingator, insa nu si pentru arbitri: Arbitrajul dubios i-a furat sansa la medalie

Share This
Tags

ionut-popescuAcuzatii grave dupa Cupa Romaniei de seniori, organizata la Braila. Antrenorul de la CSM Craiova, Ion Dragomir, pune la zid arbitrajul de la meciul dintre elevul sau, Ionut Popescu, si timisoreanul Constantin Bolea.

Pugilistul din Oltenia pleca cu sanse mari la medalie, insa acesta a fost eliminat inca din primul tur, din cauza unor greseli de arbitraj. Cu toate ca Popescu a condus categoric meciul, impunandu-se in cea de a doua repriza, arbitrii l-au dat castigator in ring pe boxerul de pe malul Begai, spre stupefactia oficialilor FRBox, dar si a spectatorilor.

Ionut a pierdut medalia la care spera si pentru care s-a antrenat luni intregi, ramanandu-i doar intrebari la care, din pacate, nimeni nu i-a putut raspunde.

“E dezamagit acum, dar medalia nu ne-o mai putem lua inapoi”, a declarat pentru INFOBRAILA, profund mahnit de cele intamplate, antrenorul Ion Dragomir.

Dragomir ne-a povestit cum, atunci cand a vazut decizia arbitrilor, s-a zbatut sa ramana calm si sa nu transforme competitia, din cauza unei greseli iremediabile, intr-un veritabil circ, desi dreptatea era de partea tanarului pe care-l antrena.

“Timisoreanul a alergat si a tinut pe toata durata celor trei reprize si chiar la un moment dat arbitrul a vrut sa il sanctioneze, dar n-a facut-o. Era un arbitru batran…ce sa mai spun. Nici nu stiu ce mai cauta in ring! Cand s-a dat decizia toata lumea a ramas stupefiata. Presedintele arbitrilor s-a ridicat de la masa si s-a dus sa se uite pe foaie, sa vada cine a luat aceasta decizie. Publicul a inceput sa huiduie pentru ca si pentru un necunoscator era ceva normal ca victoria sa apartina sportivului meu. Dupa aceasta partida, s-a analizat situatia, iar cei doi arbitrii nu au mai luat decizii. A doua zi, au fost trimisi acasa si vor fi suspendati. Am depus o contestatie si se va discuta in prima sedinta a Biroului Federal. Eu consider ca s-a facut o nedreptate. Cine stie…poate or fi primit ordin de la cineva? Nu pot sa acuz pe nimeni. Nici acum nu inteleg de ce a fost asa”, a mai spus antrenorul.

"Greseli s-au mai facut si se vor mai face!"

Viorel PloscaIonel OrzoiSituatia de la Braila, o pata pe obrazul arbitrajului din box, a ajuns si pe masa sefilor de la Federatie. Vasile Citea, presedintele Comsiei Centrale de Arbitri, prezent la partida care i-a frant visele tanarului din Craiova, ne-a precizat, mult prea sec, ca “greseli s-au mai facut si se vor mai face”, insa adaugand imediat, probabil in incercarea de a-si corecta gafa, ca soarta arbitrilor va fi discutata in Comisia de Disciplina: “Cursul meciului a fost unul destul de clar!”.

Arbitrii care au decis castigatorul meciului din Sala Carantina sunt Ionel Orzoi (foto dreapta), membru arbitru AIBA (Asociatia Internationala de Box), bucurestean, de 52 de ani, si Viorel Plosca (foto stanga), arbitru european, din Zalau, de 53 de ani. Se pare ca, in ciuda experientei si a prestigiului conferit de anii de arbitraj, cei doi nu au vazut ce a vazut o sala intreaga. 

Se pare ca Plosca are antecedente in domeniul “arbitrajului dupa ureche”, fiind implicat in 2011 intr-un scandal identic. Atunci, in cadrul Campionatelor Nationale de Box, brigada de arbitrii din care facea parte si zalauanul a intors un rezultat in urma unei contestatii facute sub presiune. In cele din urma brigada a revazut meciul si a l-a da drept castigator pe sportivul din Bacau.

 “Bacauanul a castigat clar, in opinia mea. Dupa ce am vazut ca s-a intamplat aici, ma gandesc serios sa parasesc lumea boxului”, a spus atunci arbitrul international Viorel Plosca, insa s-a dovedit ca nu este un om de cuvant.

Ionut Popescu, pugilistul craiovean care si-a manjit manusile de box cu lacrimi din cauza unor “dinozauri” care se pare ca vor inca sa dicteze in ring, a fost medaliat la Nationalele din 2014 cu bronz, fiind considerat unul dintre cei mai buni pugilisti de la CSM. Ionut a facut parte si din lotul Romaniei la Centura de aur.

Comentarii

comentariu

About the Author

-