Published On: mar, Feb 24th, 2015

Biserica Greaca – candelabre din cristal de Boemia si sfesnice lucrate in capitala Imperiului Otoman. Un lacas de cult grandios

Share This
Tags

buna-vestire-braila-6Biserica Greaca din Braila are hramul "Buna Vestire" si a fost ridicata in anii 1862-1872 cu sprijinul financiar al comunitatii grecilor din orasul de pe Dunare. “Biserica Greaca pictata de Tattarescu, este mareata. Orologiul cu patru cadrane, datand din 1909 si functionand si astazi, este impunator si o minune a tehnicii timpului.” , precizeaza autorul Gabriel Dimiseanu in cartea Sfarsit si inceput de secol, Editura Cartea Romaneasca, 2013

Dimensiunile cladirii sunt foarte mari, respectiv 43,40 m lungime si 21,50 m latime, fiind ridicata dupa planurile arhitectului Avraam Ioanidis din Brusa.

Uimitoarea fatada a Bisericii Grecesti “Buna Vestire” a fost contruita din banii prosperei comunitati grecesti a Brailei, piatra de temelie i-a fost pusa in 1863.

Monumentul care a deschis calea patrunderii eclectismului in arhitectura Brailei a fost Biserica Greaca, cu hramul Buna Vestire. Pana in anul 1863, grecii din Braila frecventau Biserica Sf. Arhanghel Mihail (aflata in Piata Traian), atunci considerata catedrala orasului.

buna-vestire-braila-20

La 26 februarie 1863, fruntasii comunitatii grecesti au solicitat, printr-un memoriu adresat domnitorului Alexandru Ioan Cuza, autorizatie pentru constructia, din fonduri proprii, a unei biserici. Odata primita aprobarea de la domnitor si de la autoritatile locale, la 8 septembrie 1863 s-a pus piatra de temelie.

Constructia a fost realizata in stil bizantin cu influente de factura antica, elena, gotica, bizantina si Renastere. Planul bisericii a fost intocmit de arhitectul Avraam Ioanidis din Brusa, care a fost ales sa-si coordoneze lucrarile de constructie. Acesta a preluat modelul bazilicii bizantine, cu pronaos dreptunghiular, naos in forma de cruce cu bratele egale, avand centrul incununat de o cupola sprijinita pe pandantivi, si altar.

Intrarea in biserica se face printr-un portic etajat, pe care se sprijina turnul clopotnita. Desi au fost consultati mai multi arhitecti, printre care Alexander Svanhauser, in problema rezistentei coloanelor, la 18 ianuarie 1868 cupola bisericii s-a prabusit fara ca specialistii sa poata stabili cauzele. Acest accident a determinat sistarea lucrarilor, iar la scurt timp, arhitectul Ioanidis a fost concediat (octombrie 1869). O comisie formata din: Dumitru Poenaru – arhitectul orasului Braila, Oscar Schwab – arhitectul Comisiei europene a Dunarii, de la Galati, Constantin Margaritescu si Armodios Gheorganthopoulos, a atestat rezistenta coloanelor bisericii la presiunea greutatii acoperisului si a cupolei invelite cu tabla de plumb.

Candelabrele sunt grandioase din cristal de Murano si Boemia, care impreuna cu pardoseala care este din parchet creeaza vizitatorului un sentiment de maretie. De asemenea, biserica este infrumusetata de sfesnice, lucrate la atelierele din Constantinopol, care sunt asezate intre iconostase, ce se sprijina la baza coloanelor. Un numar mare de icoane portabile completeaza decorul bisericii.

IMG_4365

Pictura bisericii a fost realizata in trei etape. Prima a fost terminata in 1880 reprezentandu-i pe Sfintii Apostoli si cei patru evanghelisti si purtand semnatura lui Gheorghe Tattarescu. Intre 1900-1902 pictorul grec C. Liochis a pictat Sfantul Altar si arcadele mari dinspre rasarit, nord si sud. In cea de a treia etapa a fost executata partea finala a naosului intre 1945-1946 de catre pictorul Belizarie.

Interiorul Bisericii a fost decorat (1871-1872) de pictorul decorator italian Fernando Iacevoli (capiteluri, frize, arhitrave) si de ucenicul sau Gioachimo Brolca (placarea cu marmura a coloanelor), iar amvonul bisericii si pardoseala au fost executate de Rolf Schumann.

Conceptia asupra decoratiei interioare este diferita de aceea intalnita in bisericile de rit bizantin: deschiderile in ziduri sunt mari si lasa o suprafata restransa pentru 4 desfasurarea programului iconografic; peretii sunt impododiti in primul rand prin reliefuri pictate: pilastrii, capitele, cornise. Deosebita este forma armaturii iconostasului, asemanatoare, compozitional, cu fatada templelor clasice.

Biserica a fost sfintita la 29 octombrie 1872 de catre Episcopul Melchisedec al Dunarii de Jos. Imprejmuirea curtii cu gard de zid s-a facut in 1896, anul in care a fost montat grilajul metalic pe care il putem vedea si astazi.

Lacasul a fost finalizat in 1872, fiind sfintit de episcopul Melchisedec Stefanescu la 29 octombrie. Pictura interioara a fost executata de mai multi pictori de-a lungul timpului, in Altar, iconografia purtand semnatura lui Gheorghe Tattarescu. Pana in 1949, in aceasta biserica au slujit preoti greci, dupa aceasta data parohia fiind condusa de o epitropie greco-romana, conform ziarullumina.ro

Cu ocazia sapaturilor fundatiei, in partea stanga a Altarului, cu intrare din curte, a fost descoperit un izvor a carui apa este considerata facatoare de minuni. Pe fatada criptei, unde se gaseste izvorul, exista urmatoarea inscriptie pe care citim: "Comunitatea Greaca din Braila a asezat piatra de temelie a Bisericii Grecesti Buna Vestire, la 8 Septembrie 1863."

De aceea Izvorul Tamaduirii este una dintre sarbatorile cele mai dragi sufletului drept-credinciosilor care vin aici cautand mangaierea trupeasca si sufleteasca.

Eleganta constructiei, frumusetea picturii, multimea coridoarelor fac din Biserica "Schimbarea la Fata" se remarca prin eleganta constructiei, frumusetea picturii si multimea coridoarelor, ceea ce o definesc drept unul dintre cele mai cautate biserici ale orasului pentru credinciosi, precizeaza Stelian Brezeanu si Virgil Candea, in cartea Relatiile romano-elene: o istorie cronologica, Editura Omonia, 2003.

Comentarii

comentariu

About the Author

-