Published On: mie, Feb 25th, 2015

Biserica Armeneasca din Braila: Micuta bijuterie arhitectonica din centrul orasului

Share This
Tags

Biserica Armeneasca (1)Biserica Armeneasca, cu hramul “Sf. Maria”, este amplasata in centrul orasului, fiind construita din initiativa armeanului Artin Ceangi si cu sprijinul comunitatii armenesti din oras, intre anii 1867 si 1871, pe un teren donat de Maria si Hagi Ovanez Bosnechian.

Prima biserica armeneasca a fost ridicata din scanduri, spre sfarsitul anului 1828, in culoarea verde a mahalalei armenesti pe actuala strada I.L.Caragiale colt cu strada Galati, vis-a-vis de biserica de aastazi. In anul 1843, aceasta a ars dupa care a fost daramata, locul devenind viran.

La data de 1 mai 1868 a fost pusa temelia noii biserici, lucrarile fiind terminate in 1871.

Aceasta biserica a suferit numeroase renovari, iar cea mai importanta a fost facuta la 9 aprilie 1934 de industriasul Grigore Bervizeanu din Galati, care a renovat atat in interior cat si in exterior biserica, construind, pe locul vechii cladiri din paianta, o noua casa parohiala din zid cu doua camere, bucatarie si antreu. Biserica a mai fost reparata in anul 1973, prin fondurile donate din strainatate de Alec Manuchian. Ultimul preot slujitor, Garibian, a decedat in 1962. De atunci, la cerere, au facut slujbe preotul Alaci Oxen din Suceava, Sarchis Tasgian din Bucuresti si Mandalian din Constanta.

Biserica Armeneasca (2)Dupa cutremurul din 1940, aceasta s-a prabusit partial si nu a mai fost reconstruita in totalitate. Biserica este construita din zidarie de caramida pe fundatie de piatra, planul este de tip central cu cupola, preluand modelul traditional al arhitecturii religioase armene.

In exterior, structura planului de constructie este reflectata de compozitia fatadelor , sobra si unitara, avand in centru cate o ampla arcada semicirculara, prin care se marcheaza bratele crucii.

In partea vestica, fatada are in ax un atic cu functie de clopotnita si este inspirit din stilul baroc. Forma clopotnitei avea un rol esential in definirea aspectului bisericii, dand cladirii o nota de eleganta.

Biserica Armeneasca (3)Printre epitropii de seama au fost Ghita Basarabeanu, Tateos Avachian, Magardici Aslan si Garabet Gargiovan.

Odata cu trecerea in nefiinta in 1962 a preotului Garibian, slujbele religioase erau tinute de parintele Emilian Gavnidas din Galati care a decedat si el in anul 1974. Astfel, atat parohia din Braila, cat si cea din Galati au ramas fara preot.

Incepand cu anul 1974, biserica a devenit monument istoric, reprezentand de asemenea un punct touristic de referinta pentru orasul Braila.

Sursa: Istoricul orasului Braila: din cele mai vechi timpuri pana la 1540, Editura Muzeul Brailei, 1993.

Comentarii

comentariu

About the Author

-