Published On: mar, Feb 3rd, 2015

90 de ani de la nasterea actorului Stefan Mihailescu Braila

Share This
Tags

stefan_mihailescu_brailaAstazi, actorul Stefan Mihailescu Braila ar fi implinit 90 de ani. Absolvent al cursului primar, in 1936 se inscrie la Liceul Industrial din Braila, pe care il termina in 1940. Din 1944 intra in miscarea artistica de amatori. Copil sarac, a inceput sa munceasca de la 16 ani si a fost pe rand hamal, salahor, functionar. Ii placea sa vada multe filme americane.

Se inscrie la Conservatorul „G. Cavadia”, pe care l-a terminat in 1947. Dupa aceea a fost angajat actor la Teatrul de Stat Braila, iar acolo erau doi Stefan Mihailescu si, pentru ca pe bunica lui o chema si Braila, si-a luat aceasta porecla, pentru a nu fi confundat cu altii.

A debutat in cinema in 1957, iar filmul ce l-a facut celebru a fost „Comoara din Vadul Vechi”, unde Stefan Mihailescu Braila a creat un adevarat stapan voluntar, aprig, malefic. A jucat cu o inegalabila maiestrie in cele mai reusite comedii precum „Nea Marin miliardar”, „Ciocolata cu alune”, „Pacala”, „Elixirul tineretii”. A fost prezentator a numeroase emisiuni de teatru si de divertisment la radio si la televiziune.

Ii placea comedia, pe care nu o vulgariza si ingrosa niciodata, pastrandu-i substratul omenesc. A avut parte spre sfarsitul vietii de doua roluri uluitoare: „Descapatanarea” de Alexandru Sever si „Ordinatorul” de Paul Everac.

Actorul a murit, uitat de cei care l-au aplaudat, dar si de multi colegi de breasla, la 18 septembrie 1994, la Bucuresti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-