Published On: vin, Ian 9th, 2015

VIDEO Panica in Braila! Posibil CARANTINA: O vulpe moarta, suspecta de rabie, gasita in centrul orasului. Boala este fatala si se transmite si la om

Share This
Tags

Vulpe turbata (2)Braila risca sa intre in carantina dupa ce o vulpe a fost gasita moarta, vineri dimineata, in jurul orei 09.00, pe Bulevardul Independentei, intre Republicii si Garii, chiar in centrul municipiului. 

Anuntati prin 112, reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare au ridicat starvul si l-au transportat la sediul institutiei pentru efectuarea analizelor care sa stabileasca daca animalul era sau nu turbat. In cazul in care vulpea avea rabie, municipiul va intra in carantina si toate carnivorele domestice sau salbatice vor fi vaccinate.

"Noi o ducem la laborator si dupa rezultate vom putea spune exact ce intampla. Tot judetul e plin de vulpi. Sunt momente care isi cauta hrana sau au boli pe sistem nervos si ele intra in oras. Daca vulpea avea rabie, orasul intra in carantina si trebuies imunizate toate carnasierele domestice si salbatice. Vor fi luate masuri pentru vaccinarea tuturor carnasierelor pentru a se evita riscul aparitiei bolii la om sau la alte animale", ne-a precizat medicul din cadrul DSV care a ridicat vulpea.

De mentionat este faptul ca pana la momentul sosirii medicului de la Directia Sanitar Veterinara, mai multi caini au intrat in contact cu vulpea care se afla pe marginea carosabilului. Mai mult decat atat, un angajat al DAGL a luat animalul in mana pentru a-l baga intr-un sac, mutandu-l de la locul unde se afla initial.

Vulpe turbata (3)Ce este RABIA, boala care se transmite la om?

Rabia este o boala infectioasa acuta determinata de virusul rabic transmis de la animale la om prin muscatura. Este o encefalo-mielita (boala a sistemului nervos) cu evolutie rapida si invariabil duce la deces. Rabia (turbarea) este un virus de forma lunguiata, prezent in saliva mamiferelor infectate. Virusul se transmite prin contactul direct al salivei animalului infectat cu sangele altui animal astfel, daca un animal sanatos este muscat de un animal bolnav, virusul se transmite foarte usor. Perioada de incubatie este variabila si poate dura in general intre doua si opt sapamani dar virusul este prezent in saliva animalului infectat cu aproximativ 10-14 zile inainte ca primele semne clinice sa apara. Astfel, animalul infectat poate transmite virusul fiind in aparenta perfect sanatos.

In tara noastra, animalele purtatoare ale virusului si raspunzatoare de transmiterea lui la animalele domestice sunt de obicei vulpile, lupii, cainii salbaticiti si uneori pisicile fara stapan din zonele rurale.

Odata semnele clinice aparute, NU EXISTA TRATAMENT, RABIA ESTE FATALA in 3-7 zile de la instalarea acestora.

Comentarii

comentariu

About the Author

-