Published On: mie, Ian 7th, 2015

“Tontoroiul femeilor”, un obicei uitat de Sf. Ioan. Ce fac unele femei din Braila pe 7 ianuarie!

Share This
Tags

Tontoroiul-femeilor-Pe 7 ianuarie, crestinii il sarbatoresc pe Sf. Ioan Botezatorul. In Braila, pe langa obisnuita sarbatorire a Sf. Ioan, unele femei continua un obicei din stramosi, in satele de la hotarul cu judetul Buzau.

Tontoroiul femeilor – Petrecerea zgomotoasa a femeilor casatorite, organizata in ziua si noaptea de Santion, 7 ianuarie, a doua zi dupa Boboteaza, care pastreaza amintirea manifestarilor specifice cultului zeului Dionisios, este denumita, in judetele din sud-estul Romaniei, Buzau, Vrancea, Braila, Tulcea si Constanta, Ziua Femeilor, Iordanitul sau Tontoroiul Femeilor. Se spune ca aceasta este adevarata zi a femeii, "8 Martie" fiind o inventie a celor care locuiesc la oras. Se crede ca in aceasta zi femeile sunt mai puternice decat barbatii lor carora nu le gatesc nimic si pe care nu-i ajuta in gospodarie. Ele se aduna acasa la o "gazda", fac o petrecere cu lautari fara sa-i cheme si pe barbati, iar cand ies pe ulita ii prind pe barbatii intalniti intamplator si le cer cate o vadra de vin ca rascumparare, altfel ii arunca in rau sau ii "iordanesc" stropindu-i cu apa.

In traditia populara, Sf. Ioan este nasul lui Iisus si protectorul copiilor mici, pe care ii ajuta sa nu moara nebotezati.

Atunci cand vremea se mai incalzeste, se spune ca Sf. Ioan a botezat gerul.

O legenda spune ca: „Sf. Ioan era un pastor de capre, care nu vazuse niciodata oameni. El se ruga sarind peste un butuc, inainte si inapoi, zicand: „asta tie, Doamne, asta mie, Doamne”. Vazandu-l cum se roaga, niste trecatori l-au indrumat catre biserica. Sf. Ioan i-a ascultat si, ducandu-se la biserica, i-a vazut pe oameni cum isi duc pacatele in spate, ca pe niste snopi de paie. Crezand ca asa trebuie sa faca si el, a luat in spate un snop de paie adevarat. Ca urmare, preotul a crezut ca isi bate joc si l-a gonit din biserica. Sf. Ioan s-a intors la butucul si la rugaciunile lui care ii sunt mai placute lui Dumnezeu”.

Romanii au parte de traditii si obiceiuri deosebite care, prin originalitatea si caracteristicile specifice, leaga vechile timpuri de cele noi.

Cele mai multe traditii sunt strans legate de Sarbatorile Craciunului si Anului Nou. Traditiile vechi poarta cu ele peste timpuri daruri ale pamantului, intelepciunea poporului si credinta in Dumnezeu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-