Published On: lun, Ian 12th, 2015

SA NU UITAM CINE AM FOST! O braileanca i-a avut la picioare pe Ghandi, de Gaulle, Franco, Chaplin, Onassis si Kennedy

Ana AslanCel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei si ai lui Margarit Aslan, Ana s-a nascut la 1 ianuarie 1897, la Braila. Provenita dintr-o familie cu valente intelectuale, tatal ei isi risipeste averea din cauza inabilitatii in afaceri si a patimii pentru jocul de carti. Mama, mai tanara cu 20 de ani decat sotul, este o bucovineanca frumoasa, cu educatie aleasa.

Viitoarea cercetatoare urmeaza cursurile colegiului Romascanu din Braila.

La varsta de 13 ani isi pierde tatal. Familia Aslan paraseste orasul natal si se muta la Bucuresti. In 1915, Ana absolva Scoala Centrala din Capitala. La varsta de 16 ani, viseaza sa ajunga pilot si chiar zboara cu un mic aparat, tip Bristol Coanda. In cele din urma se decide sa devina medic. Declara greva foamei pentru a infrange impotrivirea mamei si se inscrie la Facultatea de Medicina.

In timpul primului razboi mondial, ingrijeste soldatii in spitalele militare din spatele frontului de la Iasi. Dupa intoarcerea la Bucuresti, in anul 1919, lucreaza alaturi de marele neurolog Gheorghe Marinescu. Trei ani mai tarziu, absolva Facultatea de Medicina. Este numita preparator la clinica II din Bucuresti, condusa de profesorul D. Danielopolu, care o indruma si in alcatuirea tezei de doctorat.

Urmeaza o activitate didactica si spitaliceasca la Filantropia, Institutul Clinico Medical al Facultatiide Medicina din Bucuresti, Clinica Medicala din Timisoara, Spitalul CFR.

Din 1949, devine seful Sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Experimenteaza procaina in afectiunile reumatice, in cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crize de artroza. Continua cercetarile intr-un azil de batrani si evidentiaza importanta novocainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Obtine rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Romane.

Ana Aslan2Gerovitalul si Aslavitalul au revolutionat lumea medicala

"Tratamentul meu cu Gerovital H3 este o solutie, dar nu numai. Este, in acelasi timp, o filosofie de viata si speranta", declara medicul Ana Aslan.

Prof. Dr. Ana Aslan a dus o munca asidua alaturi de farmacista Elena Polovrageanu, elaborand cu succes vestitul Gerovital H3, care a revolutionat intreaga lumea medicala. Acesta este un medicament care se foloseste si astazi in multe tari din lume si care are efecte senzationale. Gerovitalul H3 este un medicament gerontologic care intervine in mecanismele de imbatranire la nivel molecular, dar si geriatric datorita actiunii sale asupra unor mecanisme comune bolilor cronice degenerative ale varstei a treia. In anul 1960, prof. Ana Aslan a inceput experimentarea unui produs care a facut furori pe tot globul: Aslavitalul. Acesta, pe langa procaina, contine si un factor activator al sistemului nervos si al aparatului cardiovascular. Influenta complexa asupra procesului de imbatranire a sistemelor de reglare si a bolilor cronice degenerative face din terapia cu Gerovital H3 si Aslavital o medicatie complexa cu larga aplicabilitate in geriatrie.

Aceste produse se recomanda in tratamentul batranetii si al bolilor cronice asociate acesteia, in profilaxia si tratamentul imbatranirii precoce si accelerate. Se aplica profilactic persoanelor intre 45 si 60 de ani, pe baza metodei si a eventualelor particularitati ale fiecaruia. Tratamentul curativ se administreaza varstnicilor suferinzi de reumatism cronic degenerativ, cu stari depresive si anxietate, boala Parkinson, osteoporoza, arterite, distrofii neuromusculare. Tratamentul cu Gerovital H3 si Aslavital are efecte antidepresive, de imbunatatire a memoriei si a atentiei, a perceptiei vizuale, auditive si olfactive, imbunatatirea echilibrului psihic si neurovegetativ, cresterea si repigmentarea parului, mobilitatea articulatiilor, normalizarea tensiunii arteriale.

Faima internationala

In anul 1952, este infiintat primul Institut de Geriatrie din lume, condus de Ana Aslan. Impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu in 1972 elaboreaza Gerovital H3, medicament ce actioneaza asupra mecanismelor comune ale bolilor degenerative specifice varstei a treia. Produsul este primit cu entuziasm de catre specialistii din intreaga lume. Ministerul Sanatatii omologheaza medicamentul sub forma de drajeuri, crema terapeutica si lotiune capilara. In anul 1976, cercetatoarea primeste brevetul de inventator pentru Aslavital, produs eficace in terapia sistemului nervos si a aparatului cardiovascular. Opt ani mai tarziu, este omologat Aslavitalul pentru copii, care da rezultate in tratarea deficientelor nervoase. Intre timp, in 1974, Ana este aleasa membru al Academiei Romane.

Data in judetaca pentru ca nu percepea taxe pacientilor

Ana Aslan3Creeaza conceptul de "profilaxie a imbatranirii" si se preocupa de batranii abandonati de familie. Refuza sa perceapa taxe de camin de la acesti napastuiti ai sortii, indrazneala ce o costa 1.500.000 de lei, bani ce ii sunt imputati de catre organele de partid. Dupa sapte ani de hartuieli in justitie, este achitata. Dar achitarea vine tardiv, inainte cu cinci luni de a intra pentru totdeauna in legenda. Dreptatea se face mult prea tarziu, in conditiile in care rezultatele cercetarilor ei adusesera venituri de 17.000.000 de dolari.

Nume celebre i-au trecut pragul

In istoria medicinii niciun medic nu a fost atat de solicitat de miile de pacienti si interlocutori. Imparati, regi, sefi de stat, scriitori celebri ai timpului, vedete ale scenei si ale ecranului din intreaga lume, ziaristi, dar si pacienti obisnuiti, au trecut prin mainele distinsei profesoare.

Scriitorul laureat al Nobelului, Pablo Neruda, actrita Claudia Cardinale, premierul indian Indira Ghandi, Maresalul Charles de Gaulle, Regele Fhad al Arabiei Saudite, Generalul Franco, Maresalul Tito, actita Marlene Dietrich, pictorul Salvador Dali, vedeta filmului mut Lilian Ghish, miliardarul Aristotel Onassis, sotia presedintelui american JFK, Jaqueline Kennedy, Charlie Chaplin, sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute personalitati ale secolului pe care le-a tratat Ana Aslan de-a lungul timpului si care au vizitat clinica de geriatrie din Romania. Alte nume sonore au fost: cantareata Ymma Sumak si dramaturgul eneglez Somerset Maugham.

In fata bolnavului, dr. Ana Aslan dorea, parca, sa opreasca timpul in loc, in incercarea de a aduce usurarea celui aflat in suferinta.

Elena Ceausescu i-a refuzat ultimele dorinte

Primita cu respect de regi si presedinti din toata lumea, la ea in tara era privita cu scepticism de clanul Ceausescu pentru ca adapostise in caminul de batrani personalitati „burgheze”, membri ai familiilor unor proscrisi precum: Sutu, Mihalache, Ghica si Duca. Dictatorii aveau o ura nestavilita fata de batrani si nu admiteau sub nici o forma ideea ca si ei faceau parte dintre persoanele de varsta a treia. Se considerau tineri, insa n-au ezitat sa-si trateze parintii la acest institut. Atunci cand a murit Ana Aslan, rapusa de o necrutatoare boala, la 90 de ani, autoritatile romane si mai ales „cabinetul 2” i-au refuzat cu nesimtirea specifica ultimele dorinte: sa fie inmormantata crestineste, cu preot si sa fie depusa alaturi de mama si fratele ei. Jalnica si meschina razbunare fata de cea care fusese gloria tarii! Cotidianul „Romania Libera” a primit dispozitie ca, in afara necrologului dat de Institutul de Geriatrie, sa nu publice nici un anunt legat de moartea Anei Aslan, incercandu-se astfel estomparea popularitatii de care s-a bucurat cercetatoarea. De la morga spitalului Elias, carul mortuar a dus ramasitele pamantesti ale celebrei savante la cimitirul Bellu, la care au luat cuvantul nu preotii, ci cativa „tovarasi de raspundere” din partid. Cu toate acestea, mii de oameni au insotit-o pe ultimul drum, pe cea care s-a luptat toata viata sa gaseasca leacul tineretii vesnice. A doua zi, pe mormant se putea vedea crucea crestineasca, de lemn, purtand inscrisul: Ana Vasilichia Aslan, 1897-1988, care ii fusese pusa la capatai de un anonim, probabil in timpul noptii.

Faima internationala, onorurile si nenumaratele distinctii care i-au fost acordate, numarul si rangul pacientilor din sfera politica, stiintifica si artistica din intreaga lume o includ pe Ana Aslan in constelatia celor mai importante personalitati mondiale care au "miscat" Universul.

Comentarii

comentariu

About the Author

-