Published On: vin, Ian 30th, 2015

Proprietatile uimitoare ale borsului din tarate

Share This
Tags

borsPreparat specific bucatariei romanesti, borsul de putina este un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afectiuni la care medicamentele moderne de multe ori dau gres. Puterea terapeutica a borsului vine si de la drojdia de bere care ajuta fermentatia, ingredient care contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom.

Borsul sau zeama rezultata din macerarea taratelor de grau contine si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. Acest aliment, folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sanatate. Fiind un produs natural, borsul este foarte bogat in enzime. In Bucovina, inainte de intrarea in post, toate vasele si tacamurile sunt clatite cu bors si apoi binecuvantate, semn ca borsul este si un dezinfectant. In credinta populara, ii scapa pe copii de deochi si le reda pofta de mancare.

Nutritionistii recomanda cura cu bors pentru revigorarea intregului organism. Daca vreti sa fiti in forma, beti cate o cana cu bors cu 15 minute inaintea fiecarei mese principale, timp de 20 de zile. Dupa o pauza de sapte zile, cura se poate repeta. Daca aveti probleme cu ficatul sau cu bila, beti pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa, cate o cana de bors. Pentru a fi mai eficienta terapia, in cana cu bors se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin.

Afectiunile pentru care se recomanda:

Este perfect in cazul bolilor respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita, adjuvant in tuberculoza, alcoolism, indigestie, voma, oboseala cronica.

Leac pentru ficat, fiere, rinichi si colon. Borsul curata rinichii si colonul, trateaza litiaza urinara, previne cancerul de colon si intareste functia organelor interne. Cura de detoxifiere cu bors se tine 2 saptamani, timp in care se bea cate o cana de bors pe zi, cu 15 minute inainte de masa. Se poate adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin, pentru un efect diuretic maxim.

Previne infarctul si reda sanatatea inimii. Borsul natural este cunoscut si pentru calitatea sa de a scadea tensiunea, nivelul colesterolului si glicemiei. Specialistii in nutritie il considera un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce sufera de infarct miocardic, hiptertensiunea arteriala si alte boli de inima.

Pentru consum impotriva bolilor respiratorii cronice (bronsita, astm, sinuzita). Doua cani de bors, baute zilnic, ajuta la vindecarea acestor boli si, mai ales, preintampina agravarile si recidivele. Se fac cure de cate trei saptamani cu bors, care se bea de obicei cu un sfert de ora inainte de masa.

Adjuvant in tuberculoza. Se bea in fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.

Alcoolism. Pentru trezirea din betie se beau 1-2 litri de bors dintr-o data. De asemenea, se bea minimum 1 litru din aceasta licoare a doua zi, pentru a combate simptome ale mahmurelii, cum ar fi ameteala, durerea de cap, tremuraturile membrelor, senzatia de voma. Se spune ca cei care beau zilnic bors mult nu mai simt nevoia sa bea alcool.

Indigestie, voma - se bea zilnic inainte de masa o jumatate de pahar – un pahar de bors. Acest tratament este contraindicat in dispepsia acida.

Oboseala cronica. Se bea un sfert-o jumatate de litru de bors dintr-o data, pentru revigorarea rapida a organismului si a sistemului nervos.

Comentarii

comentariu

About the Author

-