Published On: lun, Ian 5th, 2015

Peste 20.000 de lipoveni din Braila sarbatoresc pe 7 ianuarie Craciunul

Share This
Tags

rusi lipoveniDe ziua Sfantului Ioan Botezatorul, lipovenii din Braila sarbatoreasc Craciunul. A doua ca marime din tara, dupa cea din Tulcea, Comunitatea Rusilor Lipoveni din Braila se imbraca in straie de sarbatoare. Credinciosi de Rit Vechi  – lipovenii  respecta vechiul Calendar Iulian, decalat fata de cel actual, Gregorian, cu doua saptamani.

Lipovenii au venit la Braila de aproape trei sute de ani. Potrivit traditiei, barbatii poarta barbi, iar femeile batic si respecta cu sfintenie sarbatorile si posturile de peste an. In toate casele lipovenilor exista icoane mostenite de la strabuni, pe care le venereaza.

craciun lipoveniDe la primele ore ale diminetii, rusii lipoveni merg la Mitropolia „Acoperamantul Maicii Domnului", imbracati in costume traditionale. Altii merg la bisericile din Pisc. A doua zi , lipovenii participa la slujba Soborului Maicii Domnului si a Sfantului Mare Mucenic Stefan.

Dupa saptamani de post aspru, mesele lipovenilor din Braila si din Pisc sunt incarcate cu bucate alese, pregatite dupa obiceiurile stramosesti.

Simbolul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi e crucea cu opt brate, iar Braila e centrul spiritual al lipovenilor din toata lumea. Aici sunt hirotoniti preoti pentru bisericile de Rit Vechi din toata lumea.

Conform traditiei cel mai batran din familie cere in lipoveneste permisiunea de a incepe sa manance de dulce dupa lunga perioada de post. Pe rand cer si ceilalti permisiunea catre restul familiei pentru a incepe sa manance.

Comentarii

comentariu

About the Author

-