Published On: mie, Ian 7th, 2015

MARI BRAILENI! Perpessicius si tanara care din dragoste pentru el si-a dat foc in cimitirul Bellu

foto perpessiciusPerpessicius face parte din categoria numelor stimate de toata lumea si neglijate de toti pentru ca nu stirnesc controverse.

Istoric si critic literar, folclorist, eseist si poet, cercetator si editor al operei eminesciene, Dumitru Panaitescu- Perpessicius- s-a nascut la Braila, pe 21 octombrie 1891, ca al doilea fiu al lui Stefan Panait, muncitor, originar din Ianina, si al Elisabetei Panait, nascuta Daraban, originara din Cucora.

In 1898 a fost inscris in clasa intai la scoala primara numarul 4 din Braila, pe care a absolvit-o in 1902. Din anul 1907 a studiat la Liceul „Nicolae Balcescu” din Braila. Pana la terminarea liceului a fost secretar general al societatii culturale „Avantul”, a elevilor de la liceul Nicolae Balcescu.

In vara anului 1909, petrecandu-si vacanta la manastirea Agapia, l-a cunoscut si s-a imprietenit cu Titu Dinu, elev al lui Ovid Densusianu, la Facultatea de Litere din Bucuresti. In 1910 absolva liceul si devine student al Facultatii de litere, la sectia de filologie moderna. In primul an de facultate a lucrat ca pedagog la pensionul Schewitz-Thieren, avand sarcina de a imparti elevilor mancarea. A luat parte la cursurile tinute de Ovid Densusianu, Nicolae Iorga, Ion Bianu, Ion Bogdan, Mihail Dragomirescu. A fost membru titular al Academiei Romane.

In anul al treilea de facultate a primit o bursa lunara in urma unui concurs, iar cu sprijinul si recomandarea lui Ion Bianu, devine meditatorul nepotilor lui Ion Ghica.

O femeie si-a luat viata pentru Perpessicius

In 1914 s-a casatorit cu Alice Paleologu, o colega de facultate. Insa drama secreta a lui Perpessicius dezvaluie pentru prima data un chip cu totul necunoscut al eruditului: casatorit la 23 de ani cu Alice Paleologu, se indragosteste pe la 34 de o frumoasa lugojanca, Yvoria (Viorica Secosianu), pe care o cunoaste la Biblioteca Academiei. Cind fata, sensibila si nevrotica, afla ca barbatul e casatorit si ca are un copil de 10 ani, se sinucide: isi da foc noaptea intr-un cavou din cimitirul Bellu. Nu moare imediat, chinurile se prelungesc pina in seara urmatoare. Perpessicius a planuit un roman despre Yvoria, “Amor academic », dar nu si-a dus la capat proiectul.

Si-a pierdut mana dreapta in razboi

perpessiciusSe semna cu pseudonimul Perpessicius in "Cronica", revista condusa de Gala Galaction si Tudor Arghezi. Mobilizat pe front, este ranit in 1916 si ramane invalid de mana dreapta. A fost profesor in mai multe localitati ale tarii si autor al unor apreciate manuale de literatura pentru liceu, elaborate impreuna cu Al. Rosetti si Jacques Byck.

Cu un umor greu de asociat cu figura serioasa, ascunsa dupa ochelarii cu tot mai multe dioptrii, Perpessicius parodiaza in 1940 discursurile caragialesti ale unui "speaker peltic" care amintesc astazi izbitor de mult nu de Caragiale, ci de transmisiile comuniste "de sarbatoare": "fetele pornesc in pas alergator… dupa ele altele… asistam…istoria neamului romanesc… marea integrare…justitia care le-a fost refuzata legionarilor… in fata acestei lumini au disparut toate grijile… inimile bat… la mijloc tribuna… intrucit valurile de legionari continua sa vie…mai dam o serie de placi cu cintece legionare". O alta tinta a insemnarilor o constituie felul in care literatura, tonul gazetelor si opiniile literare incep sa se modifice.

Inceteaza din viata pe 29 martie 1971.

Comentarii

comentariu

About the Author

-