Published On: mar, Ian 27th, 2015

Laptisorul de matca – produs apicol minune

laptisor_de_matcaProdusele apicole sunt foarte bune pentru sanatatea omului. Insa, terapeutii sugereaza faptul ca pentru a obtine rezultate cat mai bune, trebuie sa cunoastem modalitatea corecta de administrare a acestora.

Dintre produsele apicole, laptisorul de matca este cel mai putin cunoscut si este deseori confundat cu propolisul. In timp ce propolisul este produs si folosit pentru dezinfectia si intretinerea stupului, laptisorul de matca are rolul de a hrani regina stupului.

Laptisorul de matca este produs de glandele hipofaringiene ale albinelor lucratoare. Albinele lucratoare se hranesc cu laptisor de matca in primele trei zile, in schimb regina se hraneste in exclusivitate cu laptisor toata viata. Ca urmare, regina creste in volum dublu fata de o albina lucratoare si traieste 4-5 ani, in timp ce albina lucratoare traieste maxim 2 luni.

Studiile recente arata ca acesta este foarte bogat in pro-hormoni (precursori ai hormonilor umani), vitamine, minerale, enzime si substante cu rol antimicrobian.

Contine apa, circa 10-15% proteine, 10-15% glucide, 5% lipide, 2% alte substante. Are in compozitie toti aminoacizii esentiali si acizi cu actiune antitumorala (acidul 10-hidroxi 2-decenoic), enzime si co-enzime, o peptida de tip insulina, care il recomanda in diabet indiferent de tip, substante heterociclice, acetilcolina (important neurotransmitator), oligoelemente (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu), vitamine. Cel mai bine este reprezentat complexul vitaminic B.

Are un continut important de acetilcolina, care are rol de neurotransmitator. Aceasta substanta este indispensabila pentru starea de sanatate a sistemului nervos. Ea nu poate fi gasita in nici un alt produs natural. Asa se explica faptul ca laptisorul de matca imbunatateste scorul de sanatate mintala la persoanele varstnice si le confera o stare de buna dispozitie. De asemenea laptisorul de matca are rezultate bune si in cazul dementei.

Medicina alopata foloseste medicamente pentru cresterea nivelului acetilcolinei (mai ales in cazul bolii Alzheimer), insa nici un medicament nu poate concura cu laptisorul de matca, care pe langa acetil colina mai contine si numeroase substante bioactive care asigura o actiune eficace a acetilcolinei, fara aparitia altor efecte secundare.

Studii ce evidentiaza proprietatile laptisorului de matca facute de cercetatori din intreaga lume

Japonezii de la Nagaragawa Research Center au comunicat cateva studii deosebit de interesante pentru varsta a treia. Unul, facut pe soareci, a aratat ca administrarea orala de laptisor de matca, timp de 9 saptamani, a condus la cresterea greutatii oaselor, a cantitatii de procolagen osos si a cantitatii de cenusa provenita din arderea oaselor.

Studiul a demonstrat ceea ce se banuia din practica clinica medicala umana, ca laptisorul stimuleaza formarea matricei organice osoase si mineralizarea ei, fiind util in osteopenie, osteoporoza, fracturi, alte afectiuni care necesita osificare.

Cel mai interesant a fost un studiu clinic dublu orb, facut pe 60 voluntari varstnici, intre 60 si 78 de ani. Timp de 6 luni, jumatate dintre ei au primit zilnic cate 3 g de laptisor de matca dizolvat intr-un suc; cei din jumatatea de control au baut sucul simplu. S-au facut numeroase analize de sange si o examinare psihologica. La final, principalele rezultate la grupul care a luat laptisor au fost urmatoarele: s-a imbunatatit scorul de sanatate mintala (in schimb, la grupul de control s-a mentinut scaderea obisnuita varstei), au crescut numarul de hematii si hematocritul, a crescut indexul insulinic si a scazut glicemia matinala (a-jeune).

Alte cercetari japoneze au demonstrat ca depresia se asociaza cu scaderea ratei de multiplicare diurna neuronala din zona profunda a creierului (hipocampus). Alte cercetari nipone au aratat capacitatea laptisorului de matca de a determina aparitia de noi neuroni, oligodendrocite si astrocite, care se dezvolta din celulele stem nervoase. Ceea ce sustine un lucru deja cunoscut din practica, anume efectele antidepresive ale acestuia.

Referitor la Alzheimer, in Japonia se vorbeste deja de mai multi ani de prezenta unui amiloid care ar declansa aparitia bolii. Se stie, de asemenea, ca este implicat aluminiul, care, din pacate, e atat de prezent in industria alimentara si cosmetica. In septembrie 2012, in SUA, Suzana la Monte, neuropatolog la scoala Medicala Alpert a Universitatii Brown (Rhode Island), lanseaza ipoteza ca maladia Alzheimer ar putea fi o afectiune metabolica, rezultat al regimurilor alimentare nepotrivite, cu exprimare neurologica. Unii specialisti s-au precipitat sa redenumeasca aceasta suferinta Diabet tip 3. Terapeutii recomanda in tratarea maladiei Alzheimer laptisor de matca crud (3-4 ml/zi), polen crud (4-6 lingurite/zi), zeolit (elimina metalele in surplus, inclusiv aluminiul) si regim alimentar adecvat.

De-a lungul anilor s-a observat ca o cura cu laptisor de matca mareste capacitatea de concentrare.

Conform raportarilor unor studenti, consumul de laptisor de matca in cantitate mare in timpul sesiunii a avut efect pozitiv, putand sa memoreze informatii cu mai multa usurinta.

Laptisorul de matca contine substante biogene cu rol in normalizarea activitatii hormonale, ajutand in special la sintetizarea acelor hormoni pe care organismul nu ii secreta in cantitati suficiente.

S-a observat ca laptisorul de matca este un bun supliment alimentare pentru femeile aflate la menopauza, care au un nivel scazut de estrogen, sau pentru femeile care se confrunta cu infertilitatea, ajutandu-le sa ramana insarcinate si sa pastreze sarcina.

 

S-au obtinut rezultate foarte bune in tratamentul infertilitatii la femei care urmasera in prealabil, fara nici un rezultat, tratamente pe baza de hormoni de sinteza.

De asemenea, cu laptisorul de matca s-au obtinut rezultate pozitive in combaterea insomniilor, a starilor de depresie si oboseala la femeile aflate la menopauza.

Datorita efectului complex al laptisorului de matca, s-a constatat cresterea secretiei de lapte la femeile care alapteaza. Laptisorul de matca aduce un aport important de vitamine si mineralele si are efect pozitiv in stimularea glandelor mamare.

In urma administrarii laptisorului de matca s-au observat imbunatatiri in cazul inflamatiilor musculare. La un pacient cu o afectiune dureroasa la cot, ce persista de ani de zile, a disparut definitiv in urma unui tratament cu laptisor de matca, tratament care fusese prescris pentru surmenaj. Rezultate pozitive s-au observat si in cazul osteoporozei.

Laptisorul de matca este un puternic cardiotonic, avand efecte benefice asupra musculaturii cardiace si asupra vaselor sanguine. Este folosit cu rezultate bune in reducerea hipertensiunii arteriale.

Acest nepretuit produs al stupului este si un ajutor in protejarea ficatului, dar a fost folosit cu succes in tratamentul ulcerului duodenal.

Efectul deosebit al laptisorului de matca in imbunatatirea capacitatii fizice s-a observat mai ales in cazul copiilor. In pediatria neonatala s-au observat cresteri in greutate chiar si la copiii nascuti prematur, carora nu li se mai acordase nici o speranta.

De asemenea, in urma tratamentului cu laptisor de matca, batranii slabiti prind putere, le creste pofta de mancare si au o stare mentala mai buna.

Situatiile de stres sunt inevitabile si le traim zi de zi. Modul in care reactionam la ele depinde de cat de toleranti suntem la stres. Laptisorul de matca ajuta si in acesta situatie.

Tratamente cosmetice cu laptisorul de matca

Laptisorul de matca a fost folosit cu succes si in tratamentele cosmetice. El se poate aplica direct pe piele, conferindu-i finete si indepartand petele. Poate concura cu orice produs cosmetic. El poate fi amesctecat si cu alte produse naturale, obtinand astfel masti sau creme.

Dupa mai multi ani de cercetari si observatii oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca laptisorul de matca nu are efecte secundare nici in cazul supradozarii, ba mai mult in unele situatii se recomanda administrarea unei doze de soc. Singura contraindicatie este in cazul alergiilor la produsele apicole.

Oamenii de stiinta japonezi au reusit sa vindece cu ajutorul laptisorului de matca boli severe, cum ar fi chiar cancerul. Laptisorul de matca nu este medicament dar este un supliment nutritiv foarte eficient (poate cel mai eficient) in ameliorarea foarte multor afectiuni. In timpul administrarii acestui produs se imbunatatesc functiile metabolice, si se elemina toxinele din organism.

In concluzie, putem spune ca laptisorul de matca este un excelent stimulator, ajuta la fortificarea si echillibrarea organismului si asigura o stare de bine.

Comentarii

comentariu

About the Author

-