Published On: lun, Ian 5th, 2015

Lacu Sarat a inghetat: Apa sarata s-a transformat intr-un imens patinoar

Share This
Tags

lacu sarat inghetatTemperaturile negative care s-au inregistrat in ultima perioada in Braila au facut ca pana si Lacul Sarat sa inghete. Desi gradul de salinitate ar trebui sa impiedice ingetul, Lacul Sarat la care an de an se aduna mii de oameni pentru tratament, arata astazi ca un imens patinoar.

Specialistii afirma faptul ca este normal ca acest fenomen sa aiba loc, avand in vedere ca temperaturile sunt cu mult sub -10 grade Celsius, iar vantul bate cu o putere de peste 50km/h. Cei care trec prin zona spun ca nu se intampla foarte des astfel de fenomene.

Specialistii spun ca, din cauza gerului, sarurile minerale se depun pe fundul lacului, iar apa de la suprafata ingheata pentru ca are o concentratie mai mica de sare.

lacul sarat inghetat

Apa dulce de la suprafata lacului a inghetat formand o pojghita de gheata care odata cu aparitia primelor raze de soare va dispare. Administratorul lacului subliniaza ca fenomenul nu afecteaza nici proprietatile apei, nici pe cele ale namolului sapropelic din lac.

Statiunea Lacu Sarat are cel mai valoros zacamant terapeutic din Romania, fiind o adevarata “oaza de verdeata” in plina stepa a Baraganului Nordic. Este unul din locurile cu cel mai mare numar de ore de stralucire a soarelui, circa 2.200 de ore pe an. In urma cu o suta de ani, era “cea mai veche si mai reputata” din toata Romania, iar namolul sau vindecator era cunoscut in toata Europa. Apele Lacului Sarat – care, in urma cu un secol, se intindeau pe aproape un milion mp -, au fost dintotdeauna bogate in materii minerale si organice, nemaiintalnite in asemenea concentratie in nicio alta statiune din strainatate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-