Published On: vin, Ian 23rd, 2015

Chiriac, secretar de stat in MS, la Braila: Romanii isi pot lua cardul de sanatate de la medicii de familie

Share This
Tags

iulian francisckPeste 12 milioane de romani si-au primit cardul de sanatate, document care atesta calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate din Romania, a anuntat, joi, intr-un comunicat, Compania Nationala 'Posta Romana', distribuitor al acestor instrumente.

Daca pana acum Posta Romana a distribuit cardurile in tara, medicii de familie si-au dat acordul de a inmana pacientilor aceste carduri de sanatate.

Francisk Iulian Chiriac, secretat de stat in Ministerul Sanatatii, a precizat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, faptul ca cetatenii isi vor putea ridica de la medicii de familie cardul de sanatate, iar in cazul in care acestia nu doresc cardul li se va elibera o adeverinta pe trei luni de zile care-l va inlocui.

"Dupa cum bine stiti cardul de sanatate a fost distribuit in tara prin Posta Romana a ajuns la Casele Judetene de Sanatate. Au mai ramas cateva mii in toate judetele iar ele vor fi distribuite prin cabinetele medicilor de familie. Au fost discutii la Casa Nationala de asigurari de Sanatate si cu Casele Judetene, cu medicii de familie astfel incat sa preia aceste probleme ca toate cardurile sa ajunga la populatie. Medicii au acceptat acest lucru pentru ca vine si in folosul lor atata timp cat pacientul pe care il are pe lista lor, vine ii da cardrul da o declaratie iar declaratia ajunge la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

In cazul in care nu vor sa isi ridice cardul se poate elibera o adeverinta pe trei luni de zile in care sa foloseasca drept card in momentul in care vin la medic", a declarat secretarul de stat.

In ceea ce priveste economia obtinuta prin acest proiect, Francisk Iulian a precizat faptul ca banii vor fi investiti tot in sistemul de sanatate, mai ales in salariile medicilor rezidenti care pleaca an de an din tara din lipsa unui suport financiar dar si in aparatura si infrastructura.

"Este un lucru bun, un proiect foarte amplu ne ajuta in primul rand sa vedem traseul pacientului in sistem si gestionarea banului in Sistemul de Sanatate. Se vor face foarte multe economii care se vor investi tot in sistemul de sanatate si aici ma refer la plata medicilor, o reala programa in plecarea medicilor din tara si incercam cat mai mult sa oferim rezidentilor salarii mai mari, acesti bani se vor regasi in  infrastructura de sanatate, in aparatura deci nu incercam sa ducem acesti bani in alte directii", a declarat acesta.

De la 1 februarie cardul devine obligatoriu, insa intampina rezistenta din partea unor asigurati si medici. Inca nu se stie exact cate sunt activate, dar multi nu le au fie din cauza CNAS, fie a Postei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-