Published On: mie, Ian 21st, 2015

Ceaiul de rozmarin ajuta la detoxifierea ficatului

Datorita proprietatilor sale medicinale, rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este folosit ca remediu inca din cele mai vechi timpuri. Este un arbust din familia Lamiacee, ce creşte în formǎ sǎlbaticǎ în zona mediteraneanǎ, în principal pe soluri calcaroase, insa poate fi cultivat şi în grǎdini. Rozmarinul are numeroase intrebuintari fitoterapeutice, fiind atat un condiment, o plantǎ meliferǎ (mierea de rozmarin este foarte apreciatǎ), dar si un produs frecvent folosit în parfumerie.

 Proprietǎţile rozmarinului sunt date de frunze şi de inflorescenţe. Cel mai simplu mod de folosire a acestuia este sub formǎ de infuzie sau decoct, caz în care proprietǎţile sale digestive fac minuni. Pentru tratamente de lungǎ duratǎ se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Caracteristicile terapeutice ale rozmarinului

Rozmarinul este recunoscut pentru activarea şi îmbunǎtǎţirea funcţiilor digestive, si în special, pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare (este colagog, facilitând evacuarea bilei). Este un antispastic şi are o acţiune stimulantǎ asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Este folosit si pentru tratarea infecţiilor din sfera ORL, în special pentru calmarea tusei şi tratarea bronşitelor.

Pe cale externǎ este folosit pentru pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguinǎ perifericǎ. Astfel, acesta se aplicǎ sub formǎ de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formǎ de creme, geluri sau loţiuni ce au un conţinut de pânǎ la 10% ulei esenţial de rozmarin. O baie în care se adaugǎ ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii.

Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale oralǎ, sub formǎ de picǎturi. Uleiul de rozmarin nu este indicat femeilor insǎrcinate, copiilor sau persoanelor care au hipersensilitate la aceastǎ plantǎ.

Ceaiul de rozmarin accelereaza tranzitul intestinal,  fortifica organismul slabit, incetineste procesul de imbatranire si te energizeaza, mai ales in perioadele cand trebuie sa mananci mai putin. Acesta calmeaza tulburarile gastrice si ajuta la functionarea optima a ficatului. De asemenea, ceaiul de rozmarin accelereaza tranzitul intestinal lenes si te ajuta cand tii o dieta mai severa. Fierbe cel mult un minut 20 g de frunze in 250 ml de apa. Serveste doua sau trei cescute pe zi.

Modul de preparare si administrare a ceaiului de rozmarin:

Uz intern: colici abdominale, dispepsii, reumatism, astenie, surmenaj fizic si intelectual, tonifierea organismului, balonari si afectiuni gastro-intestinale, anorexie, afectiuni hepatice  si renale.

Uz extern:  reumatism, reconfortarea organismului.

Mod de preparare:

Uz intern: se prepara infuzie din 1 lingurita frunze la o  cana cu apa clocotita.

Uz extern: se prepara decoct din 1 lingura frunze la o  cana cu apa.

Mod de administrare:

Uz intern: se beau 2 cani cu  pe zi.

Uz extern: se aplica comprese cu decoctul.

Contraindicatii: a nu se utiliza ceai de rozmarin de catre femeile  insarcinate

Comentarii

comentariu

About the Author

-