Published On: mar, Ian 6th, 2015

Botezul cailor la Cazasu

Share This
Tags

Botezul-cailor-la-Cazasu copy* Cabalinele comunei cazasu au avut parte de sarbatoarea dedicata lor * Din batrani se spune ca animalele botezate cu prilejul sarbatorii crestine de Boboteaza vor fi sanatoase in anul viitor *

Dupa slujba de la Biserica, spre miezul zilei, preotul paroh din  comuna Cazasu a sfintit apa, iar apoi a iesit in drum, unde il asteptau, aliniate ca la moara, zeci de carute. Urma botezul cailor localnicilor, pentru a fi sanatosi tot anul. Oamenii s-au pregatit dinainte pentru aceasta sarbatoare. Satenii si-au imbodobit animalele cu cele mai frumoase podoabe: hamuri cusute special de hamurari, panglici colorate, clopotei care se atarna la gatul lor. Abia atinse de picaturile de apa sfintita, atelajele se napusteau pe sosea, in chiotele de bucurie ale stapanilor cu bice.

Botezul cailor la Cazasu a devenit traditie

Sfintirea cailor a fost in timp completata de aceea a sfintirii autoturismelor, care, si ele, au fost pregatite si gatite pentru acest moment. Bucuria iscata in dreptul bisericii vechi din Cazasu a continuat pana afara din sat, undeva, in dreapta, pe un islaz, unde a avut loc un concurs hipic. Din pacate, in acest an s-au prezentat la linia de start doar patru competitori, nu toti localnicii, iar primarul Tudorel Anton, dupa ce s-a sfatuit cu cativa dintre consilierii locali, a decis ca nu are rost sa se mai organizeze concursul. Vocile din multimea stransa la eveniment spuneau ca in felul acesta, la Boboteaza viitoare se va organiza un concurs de masini, ca oricum, numarul acestora este mult mai mare decat al atelajelor si al cailor de calarie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-