Published On: mie, Ian 28th, 2015

Alimente – pansament pentru sanatatea stomacului

Share This
Tags

pansament stomacalSenzatie de arsura in partea superioara a abdomenului, dureri insuportabile ale stomacului, aciditate gastrica, greata – toate sunt semne ale gastritei.

Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente.

Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. De asemenea, consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei.

Persoanele care sunt diagnosticate cu aceasta afectiune trebuie sa aiba grija ce mananca, deoarece starea lor se poate inrautati.

In cele ce urmeaza va prezentam cateva alimente permise in cazul gastritei. 

Ouale calmeaza aciditatea gastrica

Astfel, oul fiert calmeaza aciditatea gastrica. “Oul trebuie sa fie moale, si in nici un caz prajit, deoarece, in caz contrar, stomacul trebuie sa «munceasca» mai mult, iar aciditatea gastrica este stimulata”, spune nutritionistul Tiberiu Viorel Mogos, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Lactatele si branzeturile sunt recomandate persoanelor care sufera de gastrita.

Medicul Mogos atentioneaza insa ca pacientii trebuie sa evite branzeturile sarate, pentru ca acestea agraveaza starea. Este recomandata branza dulce de vaci, urda si casul nesarat.

Legumele

Legumele fac parte din categoria alimentelor permise in aceasta boala, dar nutritionistul recomanda mancarea lor sub forma de preparate, chiar daca prin fierbere se pierd substantele nutritive si vitaminele.

Painea prajita calmeaza aciditatea.

“Atentie insa, nu orice fel de paine face bine pacientilor care au leziuni la stomac. Este indicata painea alba, in nici un caz cea neagra, de secara sau grahamul, deoarece acestea contin foarte multe seminte, care stimuleaza sucul gastric”, completeaza dr. Mogos.

Carnea slaba de peste sau pui

Carnea pentru a putea fi inclusa pe lista alimentelor permise in cazul gastritei trebuie sa fie fiarta si sa fie slaba, precum cea de pui sau de peste.

Comentarii

comentariu

About the Author

-