Published On: lun, Dec 15th, 2014

Sergiu Diacomatu, fost candidat la sefia CJ Braila, trimis in judecata pentru abuz in serviciu

Share This
Tags

Sergiu diacomatuFostul candidat la sefia CJ Braila, Sergiu Diacomatu, a fost trimis in judecata de DNA, fiind acuzat de comiterea unei infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Diacomatu ar fi intervenit, in perioada in care era vicepresedinte ANRP, la solicitarea afaceristului Dorin Cocos, pentru solutionarea favorabila a unui dosar de despagubire.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati care, la data faptelor, erau in componenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), precizeaza stiripesurse.ro:

BICA ALINA MIHAELA, in stare de arest preventiv, secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale de Despagubiri,

DUMITREAN CRINUTA, in stare de arest preventiv, presedinte ANRP si presedinta Comisiei Centrale de Despagubiri,

DIACOMATU SERGIU IONUT, sub control judiciar, vicepresedinte ANRP,

TEODORESCU CATALIN FLORIN, sub control judiciar, actualmente deputat in Parlamentul Romaniei,

BACIU REMUS VIRGIL (condamnat definitiv la pedeapsa de 5 ani pentru coruptie in alta cauza),

VASILESCU OANA, sub control judiciar, jurist, sef birou in cadrul Ministerului Justitiei,

BOGDAN DRAGOS GEORGE, in stare de arest preventiv,

ALEXANDRU LACRAMIOARA, in stare de arest preventiv,

Toti, pentru comiterea unei infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor

NUTIU EMIL, in stare de arest preventiv, evaluator

GHEORGHE STELIAN, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despagubirii,

Ambii, pentru comiterea unei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean Nicoleta Crinuta, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Bica Alina Mihaela, Vasilescu Oana, Bogdan Dragos George si Alexandru Lacramioara, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu cu incalcarea art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 (privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil, din cadrul S.C. BUSINESS EVALUATOR S.R.L., prin care, valoarea unui teren in suprafata de 130 535mp (peste 13 hectare) a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane.

Membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu terenul supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii.

Aprobarea raportului de evaluare intocmit de expertul Nutiu Emil, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24.02.2011, cand dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului.

Suma de 377.282.300 lei, platita in acest dosar de despagubire pentru un teren agricol prin conversiune in titluri de proprietate, este mai mare decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

Mai mult, conform estimarilor partiale intocmite de Guvern, au fost inregistrate mai mult de doua milioane de cereri formulate in temeiul legilor de reparatie, valoarea estimata pentru finantarea despagubirilor vizate de aceste legi, ridicandu-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnari ale Statului Roman de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului si chiar pronuntarea hotararii pilot Maria Atanasiu vs. Romania, in anul 2012, din cauza unor accentuate intarzieri in solutionarea cererilor de despagubire.

Ministerul Finantelor Publice s-a constituit ca parte civila, solicitand obligarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de 61.714.021,4 euro.

In vederea recuperarii prejudiciului, raportat la infractiunile de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma autoratului, respectiv a complicitatii, retinute in sarcina inculpatilor mentionati anterior, ce au condus la un prejudiciu in suma de 263.327.559 lei, echivalentul a 61.714.021,6 euro, s-a dispus sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile si sume de bani apartinand inculpatilor DUMITREAN NICOLETA CRINUTA, DIACOMATU SERGIU IONUT, TEODORESCU CATALIN FLORIN, BACIU REMUS VIRGIL, BICA ALINA MIHAELA, VASILESCU OANA, BOGDAN DRAGOS GEORGE, ALEXANDRU LACRAMIOARA, GHEORGHE STELIAN si NUTIU EMIL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Totodata, in rechizitoriu, procurorii au solicitat instantei mentinerea masurii preventive a arestarii fata de inculpatii fata de inculpatii Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragos-George, Alexandru Lacramioara, Nutiu Emil, Dumitrean Crinuta-Nicoleta, precum si mentinerea masurii preventive a controlului judiciar fata de inculpatii Gheorghe Stelian, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin si Vasilescu Oana, dar si mentinerea masurii sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile si sumelor de bani apartinand inculpatilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-