Published On: mar, Dec 16th, 2014

Liceenii din Braila sunt cel mai potriviti pentru cariere antreprenoriale si profesii liberale

Share This
Tags

liceeniLa nivel national, testele au relevat faptul ca tinerii liceeni au IQ peste medie, interese culturale mai ridicate decat ceilalti si sunt mai deschisi spre noutati.

Tinerii din Braila sunt cel mai potriviti din punct de vedere vocational cu profesiile independente, care presupun un grad ridicat de initiativa personala, insa capacitatile lor ii recomanda mai degraba pentru lucrul cu cifrele. Primele trei meserii preferate ale acestora sunt cele de avocat (10,1%), actor (9,7%) si programator (9,3%). La fel ca toti tinerii din Romania, si cei din Braila au interese crescute in zona de activitati independente si care presupun initiativa si persuasiune. Acestea sunt concluziile studiului realizat anul acesta in 30 de licee din zonele de est si vest ale tarii, printre care si Braila.

Studiul a fost realizat in timpul caravanei Samsung Trends of Tomorrow, in care aproape 8.000 de elevi din 10 orase au completat testele Self Directed Search-Holland, Intelligenz-Struktur-Test 2000R si Big FiveQuestionnaire, in urma carora le-au fost stabilite interesele vocationale, competentele si elementele de personalitate. Obiectivul caravanei a fost de a inspira, educa si familiariza liceenii (16 – 18 ani) cu abilitatile digitale si tenditele de pe piata muncii, in contextul in care studiile arata ca un numar tot mai mare de tineri lucreaza in alt domeniu decat cel pentru care s-au pregatit, iar 95% dintre joburi vor necesita competente digitale pana in 2015, potrivit unui studiu al Comisiei Europene).

Din studiu reiese faptul ca peste o treime (35,4%) din tinerii care au participat la aceste teste sunt interesati de zona antreprenoriala, mai mult decat oricare alta arie, si sunt atrasi de ideea de a lucra pentru sine. Aceasta arie antreprenoriala nu presupune, insa, doar rolul de antreprenor, ci orice profesie care implica un grad ridicat de initiativa personala (avocat, manager etc.).

Totodata, testele au relevat faptul ca tinerii cu interese antreprenoriale au si interese culturale mai ridicate decat ceilalti si sunt mai deschisi spre noutati, in general, si mai interesati de obtinerea de noi cunostinte si deprinderi. In plus, acestia au inregistrat scoruri IQ peste medie si au cele mai ridicate abilitati in zona numerica, de lucru cu cifrele, fapt care ii recomanda pentru activitati din domeniul IT si digital (programare, inginerie IT, etc.).

Sabina Stirb

„Rezultatele studiului sunt pe cat de interesante, pe atat de incurajante. Pe de-o parte, stim deja ca ne confruntam cu un deficit de specialisti in domeniul IT, nu doar in Romania, ci la nivel european si chiar global, iar pe de alta stim ca tinerii absolventi de studii de specialitate intampina dificultati in gasirea unor locuri de munca stabile si potrivite pentru ei. Iata ca studiul ne confirma: tineri romani au abilitatile si interesul necesare pentru meseriile din domeniul IT. Nu ne ramane decat sa facem tot posibilul pentru a-i indruma spre aceste profesii fascinante, care presupun, pe langa o buna pregatire, pasiune si curiozitate continua,” a declarat Sabina Știrb, Public Affaris & Community Citizenship Manager, Samsung Electronics Romania.

Studiul dezvaluie si faptul ca tinerii evita sa iasa din zona lor de confort si isi construiesc interesele vocationale mai mult in zonele in care se simt competenti si cred ca pot avea succes, si mai putin in zonele in care se potrivesc din punct de vedere al personalitatii. Abilitatile sunt cele care arata daca tinerii au inteligenta si aptitudinile necesare rezolvarii unor sarcini cu diverse grade de dificultate (spre exemplu, nu oricine ar putea fi programator sau contabil, asa cum nu oricine ar putea fi dramaturg, indiferent cat de mult i-ar placea), iar personalitatea este cea care ilustreaza abordarea preferata pentru a rezolva sarcinile (spre exemplu, daca sunt introverti sau extraverti – unui extrovert i-ar fi foarte dificil sa reziste in profesia de astronaut din cauza perioadelor lungi de singuratate, chiar daca ar inteligenta solicitata de acest job).

La nivelul intereselor vocationale si la cel al abilitatilor exista multe aspecte comune: carierele spre care tinerii planuiesc sa se indrepte si cele pentru care sunt cel mai compententi sunt aceleasi. Lucrurile stau insa diferit atunci cand vine vorba de personalitatea lor. Desi tinerii participanti la studiu au ca trasaturi in personalitatile lor construirea relatiilor de prietenie si sunt firi ce cauta armonia in jurul lor, majoritatea dintre ei planuiesc sa se indrepte spre cariere ce presupun un grad ridicat de independenta si amicalitate redusa. Ei cauta mai degraba profesii ce corespund unui tipar pe care il cunosc foarte bine, fara a tine cont de lucrurile care le aduc cea mai mare satisfactie personala.

„Acest studiu ne-a aratat ca tinerii adopta o profesie si se reconfigureaza in jurul acesteia, incercand sa isi justifice fata de ei insisi optiunea de cariera si de viata, chiar daca nu se regasesc de fapt deloc in aceasta. Aceasta realitate este una foarte costisitoare atat pentru tineri cat si pentru sistemul educational, angajatori si chiar intreaga societate deoarece reprezinta in acelasi timp o risipa enorma de resurse, dar si o sursa importanta de frustrare ulterioara,” a declarat Dan Petre, partener D&D Research.

In plus, desi au o gama larga de meserii pe care si le pot alege, cei mai multi dintre elevi isi aleg aceleasi zece profesii, semn ca nivelul de informare despre posibilitatile de pe piata de munca din Romania este destul de redus. Asadar, riscul ce reiese din aceste alegeri ale lor este suprasaturarea de specialisti intr-un timp scurt pe putine domenii si un numar redus de profesionisti pentru celelalte oferte de pe piata muncii.

Analiza pe segmente de varsta arata ca elevii din anii terminali de liceu sunt mult mai pragmatici decat colegii lor mai mici. Cei mai multi elevi cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani isi doresc sa devina avocati (16,8%), programatori (14%1), actori (11,6%), ingineri informaticieni (10,4%) sau business manageri (8,7%), pe cand cei din clasele a XI-a si a XII-a au preferinte usor diferite. Alegerile au ramas acelasi, insa in alta ordine. Astfel, cei mai multi elevi cu varsta de 17-19 aniar vrea sa devina programatori (14,6%), ingineri informaticieni (11%), avocati (10,7%), business manageri (9,7%) si actori (8,5%).

O diferenta relevanta a fost observata la analiza pe regiunile geografice ale Romaniei. Studiul arata ca cei mai multi elevi din zona de vest (Transilvania, Crisana, Banat) prefera meseria de avocat (15,3%), pe cand cei mai multi din est (Moldova) isi doresc sa devina programatori (15,6%). In plus, din cele trei teste rezulta faptul ca tinerii moldoveni sunt cei mai constiinciosi si asezati, iar astfel se potrivesc cel mai bine pe directia lucrului cu cifrele, fapt ce ii recomanda pentru profesiile de programatori IT. Cei din Transilvania, avand o personalitate mai flexibila si mai deschisa spre nou, se potrivesc cel mai bine meseriilor care implica operarea cu imagini, design-ul si o buna maiestrie a cuvintelor.

Studiul a fost realizat de D&D Research si platforma online www.pemeserie.ro, in perioadele 22 aprilie – 16 mai si 6 octombrie – 27 octombrie, in cadrul programului national Caravana Samsung Trends of Tomorrow. In acest an, caravana Samsung a ajuns in 10 orase mari din tara (Arad, Baia Mare, Bistrita, Nasaud, Oradea, Timisoara, Braila, Buzau, Iasi, Piatra Neamt, Roman, Suceava), a vizitat 30 de licee, iar 7.734 de elevi au parcurs cele trei teste.

Comentarii

comentariu

About the Author

-