Published On: mar, Dec 23rd, 2014

Legenda si semnificatia pomului de Craciun

Share This
Tags

brad_de_craciun-1280x800Una dintre numeroasele legende despre pomul de Craciun spune ca, inca de pe vremea druizilor, se impodobea un arbore cu frunze perene. Acesta era dedicat uneia dintre zeitatile druizilor care se oficia, din intamplare, in apropierea zilei de Craciun.

Mai tarziu, crestinii au preluat aceasta saratoare si i-au conferit sensuri si intelesuri despre Dumnezeu . Pomul druizilor se numea Arborele Universului, iar in varful lui se considera ca se afla cerul, in timp ce radacinile simbolizau infernul. Sfantul Bonifacio, unul dintre primii misionari crestini , avea ca principala misiune sa inlature cu orice pret toate obiceiurile pagane. Astfel ca, acesta a taiat Arborele Universului si a plantat in locul lui un pin, simbolul peren al dragostei pentru divinitate si l-a impodobit cu mere si cu lumanari. Merele reprezentau ispita, iar lumanarile lumina lui Hristos care straluceste asupra lumii.

O alta legenda povesteste ca popoarele germanice au combinat doua obiceiuri care se practicau la acea vreme in diferite zone ale Europei. Este vorba despre Pomul din Paradis (un brad in care se atarnau mere) si despre o rama de forma piramidala care avea o lumanare in varf. Bradul era considerat a fi Pomul Cunoasterii din Gradina Paradisului care aminteste de nassterea lui Hristos, iar lumanarea reprezenta Lumina Lumii.

Cea mai recenta legenda despre Pomul de Craciun dateaza din secolul al XVI-lea din Germania.  Un copac a fost decorat in plina strada. Acest moment marcheaza epoca in care traditia impodobirii Pomului de Craciun s-a propagat in toata lumea. In 1800, Finlanda a fost inca un popor care a adoptat traditia Pomului de Craciun. Au urmat pe rand Anglia si Statele Unite.

Pomul de Craciun in Romania

In vremea comunismului, romanii Impodobeau Pomul de Craciun abia pe 31 decembrie. Fructele, bomboanele si globurile din sticla constituiau principalele ornamante. Se mai folosea hartie colorata pentru steaua din varful bradului sau pentru beteala.

In satele romanesti, obiceiul impodobirii pomilor exista inca de pe vremea stramosilor daci. In acele timpuri, nunta sau moartea persoanelor tinere era marcata si de impodobirea unui brad. In cazul inmormantarii, pomul impodobit intregea ritualul uniunii celui decedat cu natura.

Comentarii

comentariu

About the Author

-