Published On: mie, Dec 24th, 2014

Cei mai buni cozonaci de Craciun! Vezi aici cea mai simpla reteta pentru prepararea lor

Share This
Tags

cozonac cu macSe apropie Craciunul si e mare agitatie in bucataria gospodinelor. Daca unele dintre ele prefera sa cumpere cozonacul, fie din lipsa de timp, fie din lipsa de pricepere, multe gospodine prefera insa sa-l prepare in casa. Cel mai simplu cozonac de preparat este cel cu rahat, care nu necesita prea multe ingrediente. Pentru o astfel de reteta, gospodinele au nevoie de urmatoarele ingrediente: faina (2-2,5-3 lei), oua (0,45 lei bucata si de tara 0,70 lei), un litru de lapte (2,9 lei-5 lei), rahat (6,5 lei/Kg) cacao (2,5 lei plicul), drojdie (1,5-5 lei).

PONT. Cum reusim sa ii pastram proaspeti mai mult timp? Dupa framantare, coacere si racire, cozonacii se pot tine in tavile in care au fost preparati, acoperiti cu o hartie si astfel le mentinem prospetimea.

Cum se prepara cozonacul cu rahat

Se pregateste o compozitie din lapte, zahar, oua (3 oua intregi si 3 oua galbenusuri), sare, esentele si zaharul vanilat. Compozitia rezultata se amesteca cu 500 g de faina. Apoi se adauga drojdia diluata cu putin lapte (100 ml) si o lingura de zahar. Se adauga apoi si restul cantitatii de faina (500 g).

Amestecul rezultat se framanta 5-6 minute si se adauga treptat si uleiul. Compozitia este buna de pus in forme atunci cand se dezlipeste de pe mana.

Se imparte coca in trei bucati egale (700 g/bucata). Foaia se intinde cu mana sau cu facaletul, in forma unui dreptunghi cu grosime de un centimetru. Pe foaie se aseaza rahatul taiat in cubulete, apoi se ruleaza foaia si se aseaza in forma. Se lasa la crescut pana ce compozitia depaseste forma. Dupa ce cozonacul a crescut, se introduce la cuptor si se lasa la foc potrivit (165-170 grade Celsius). Cozonacul se tine la cuptor aproximativ 45 de minute. Se scoate de la cuptor si se unge cu miere sau sirop (apa cu zahar). Se lasa sa se raceasca 15-20 de minute si se rastoarna pe un platou. Se taie apoi felii.  

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-