Published On: mie, Dec 17th, 2014

CCR a declarat neconstitutionala ordonanta traseistilor. Isi vor pierde traseistii mandatul?

Share This
Tags

curtea-constitutionala-ccrCurtea Constitutionala (CC) a decis, miercuri, ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 55/2014 privind migratia alesilor locali este neconstitutionala, fiind admisa astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

Deputatii PNL aratau, in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, ca OUG 55/2014 este neconstitutionala pentru ca a reglementat in cazul institutiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administratiei locale si partidele politice, lucrul interzis de Constitutie.

De asemenea, in sesizare s-a facut referire la o serie de decizii anterioare ale Curtii Constitutionale privind interzicerea traseismului politic al alesilor locali, dar si la faptul ca OUG 55 a fost adoptata in materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentala.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migratia alesilor locali a fost adoptat, in 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind inregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "impotriva" si 6 abtineri.

OUG care a permis migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul a fost adoptata de Guvern in 28 august. Alesii locali au putut opta pentru un partid pana pe 17 octombrie.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a afirmat ca legea se intoarce in Parlament, iar alesii vor decide ce se va intampla in continuare cu OUG 55/2014 si efectele acesteia.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-