Published On: lun, Dec 8th, 2014

Bunea Stancu si Florin Mija ar putea fugi din tara ca sa scape de condamnarea in dosarul de coruptie

Share This
Tags

stancu si mijaPresedintele revocat al Consiliului Judetean, social-democratul Gheorghe Bunea Stancu, dar si vicepresedintele demisionar Florin Mija, ar putea sa fuga din tara, incercand astfel sa scape de condamnarea in dosarul in care procurorii DNA ii acuza de abuz in serviciu. 

"Exista riscul ca inculpati sa paraseasca teritoriul tarii"

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional controlul judiciar din cauza faptului ca masura nu prevede un termen fix in care este aplicata, iar procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, i-a cerut ministrului Justitiei sa reglementeze situatia aparuta printr-o ordonanta de urgenta.

Sefa DNA a precizat ca, in opinia institutiei pe care o conduce, controlul judiciar ar trebui dispus pentru o perioada de 60 de zile si prelungit succesiv pentru aceeasi perioada, iar durata totala a masurii preventive sa nu depaseasca doi ani. 

"Exista riscul ca inculpati a caror libertate de miscare a fost restransa de catre judecatorul de drepturi si libertati sa paraseasca teritoriul tarii, ingreunand astfel desfasurarea procesului penal. Avand in vedere ca pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie exista mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de savarsirea unor infractiuni grave si care beneficiaza de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea in randul publicului impresia ca inactiunea autoritatilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la raspunderea penala", mai precizeaza in scrisoarea adresata ministrului Justitiei, Codruta Kovesi.

Expertii in drept constitutional, citati de Gandul.info, afirma ca masura controlului judiciar poate fi aplicata in continuare. Ea poate fi aplicata pana la publicarea deciziei si motivarii CCR in Monitorul Oficial. De asemenea exista si posibilitatea ca textele de lege sa nu fie invalidate daca Parlamentul va remedia legea. Adica Parlamentul poate foarte usor sa amendeze Codul de Procedura Penala astfel incat sa satisfaca criticile CCR.

Gheorghe Bunea Stancu si Florin Mija au stat in arest la domiciliu pe o perioada de 2 luni, incepand cu luna august 2014 cand au fost ridicati de mascati, dupa perchezitiile de la domiciliile lor si de la sediul Consiliului Judetean, ca apoi sa fie eliberati sub control judiciar de catre judecatorii Curtii de Apel Galati. Cei doi social-democrati sunt acuzati de abuz in serviciu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-