Published On: mie, Oct 8th, 2014

O braileanca a schimbat fata orasului. Motive traditionale romanesti pe treptele din Gradina Publica

Share This
Tags

Andreea Stoica- Gradina Publica (1)Andreea Stoica, o tanara braileanca a schimbat fata orasului sau natal. Cu ajutorul Directiei de Cultura din cadrul Primariei Municipiului Braila, proiectul Andreei a prins contur iar aceasta a pictat treptele din Gradina Publica. Tanara a ales Gradina Mare pentru ca este reprezentativa pentru Braila, acolo se vede tot ce a fost Braila odata, fie in ruine parasite fie in partile reabilitate.

Proiectul initiat de Andreea Stoica poate fi vazut astazi de braileni.  Tanara careia ii place sa spuna ca este un om obisnuit, ca toti ceilalti a ales sa picteze treptele cu motive tradionale romanesti. «Nu am excelat nici la desen, nici la muzica, nici la scris, nici la lucru manual. Am avut, in schimb, o familie minunata care m-a invatat ca orice lucru trebuie sa poarte amprenta celui care il foloseste, ca nu trebuie sa te pierzi in multime si ca poti fi cine vrei tu».

Andreea mai spune ca atunci cand tinzi sa te adaptezi noilor trenduri ale pietei si societatii de consum promovata excelent, cand totul devine relativ de la o zi la alta, pastrarea identitatii personale poate ajunge la rang de provocare. Este cu atat mai greu cu cat informatia te agreseaza din toate partile si simti ca nu ai nici indemanarea, nici cunostintele sau talentul pentru a excela si te vezi obligat sa accepti o oarecare mediocritate generalizata in care termenul “frumos” este privit ca ceva extrem de superficial si efemer.

Andreea a mai subliniat ca a absolvit liceul «Gh. M. Murgoci» si apoi Facultatea de Marketing, macar sa fie bine pregatita pentru ceva. De aproximativ 6 ani se ocupa de design de interior in Bucuresti si in Constanta, lucru pe care il face din drag de frumos si de armonie.

A inceput acest proiect ca un exercitiu de vointa, de a face ceva pentru orasul in care a copilarit. Dintre toate manifestarile de urban art i s-a parut cea mai potrivita pentru ea si capacitatile sale. A vazut proiectele de pe strada Xenofon din Bucuresti si apoi cel de pe strada Racokzi din Targu Mures si i s-a parut extraordinar! A zis ca poate si ea, macar sa incerce, apoi mai vedem. Nu a mai facut nicio astfel de lucrare, cu atat mai putin pe domeniul public, nici nu stia care este procedura si ca exista o procedura prin care se poate face asta ; cu asta a fost ajutata de Mario Apostol, un alt pasionat de tot ceea ce inseamna arta in toate formele sale.

Andreea Stoica- Gradina Publica (2)Initial si-a zis sa nu copieze, sa nu faca chiar motive traditionale romanesti, sa faca altceva. Dar pana la urma, si-a dat seama ca exista "altceva" cu care un roman sa poata relationa mai usor.

A facut liste cu vopseluri si pensuli, o schita aproximativa si a trecut la treaba. Toate desenele sunt inspirate de motive traditionale romanesti, si sunt facute intai cu creta si apoi cu vopsea pentru piatra. Nu a folosit sabloane, eroarea umana dand personalitate si nu a vrut sa se lipseasca de asta.

Cu sprijinul Primariei Municipiului Braila, cea care i-a asigurat toate materialele si suportul necesar, spera sa mai faca proiecte in care poate fi implicata comunitatea si, de ce nu, sa redea Brailei frumosul.

Comentarii

comentariu

About the Author

-