Published On: vin, Oct 10th, 2014

FOTO Costica Dafinoiu – “artistul” din ringul brailean: “Daca nu ii terminam in prima runda, in a doua nu se mai ridicau de jos”

Share This
Tags

Ziua Campionilor-Costica Dafinoiu (1)Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Braila in parteneriat cu Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila si Academia Olimpica Romana – filiala Braila a oferit publicului brailean un nou eveniment din ciclul de manifestari „Ziua Campionilor” (II) care a fost dedicata medaliatului olimpic cu bronz la Montreal 1976, boxerul Costica Dafinoiu.

In sala "Fanus Neagu" de la Biblioteca Judeteana Panait Istrati zeci de braileni, in special copii au venit sa il vada pe unul dintre cei mai mari pugilisti ai orasului nostru.

La eveniment au fost prezenti atat tinerii carte practica sportul din ring cat si oameni simpli care au venit sa asculta povestea campionului.

Cei care au fost la aceasta manifestarea au descoperit dintr-o alta perspectiva noua cariera sportiva a pugilistului brailean si au avut ocazia sa urmareasca proiectii cu imagini inedite, unele necunoscute de publicul brailean.

Antrenor de mai bine de 30 de ani, Costica Dafinoiu este legenda boxului brailean si romanesc. Acesta boxeaza de la 16 ani si pregateste, la randul sau, viitori campioni, la CSM Braila.

Crescut la tara, in comuna Viziru, maestrul Costica Dafinoiu a inceput sa practice boxul in octombrie 1969, la CS Progresul, sub indrumarea antrenorului Gherghe Lica. In 1970 a trecut in grupa antrenorului Turcu Ion pana in 1973. Din 1973 ajunge sportiv la Box Club Braila si pana in 1976 l-a avut ca mentor pe antrenorul emerit Gheorghe Bobibaru.

In 1973, la Box Club Braila fusesera cooptati cei mai buni sportivi din cluburile brailene. Asa se va ajunge ca Braila sa fie numarul 1 pe harta boxului de amatori multi ani dupa acel moment.

Ziua Campionilor-Costica Dafinoiu (6)

Costica Dafinoiu a ramas pana la sfarsiitul carierei la cluburi brailene cu toate ca a fost curtat si de cluburi celebre din tara precum Steaua si Dinamo.

Maestrul Costica Dafinoiu a povestit celor prezenti cum in 1970 a iesit pentru prima oara Campion National la juniori dupa numai 5 luni de zile de practicat boxul. Aceasta arata ca a fost un sportiv special tinand cont ca sportivii de semigrea sunt rari iar Costica Dafinoiu a boxat toata cariera la categoria 81 de kg. In 1973 apare adevarata rampa de lansare in boxul international. Dupa finala CN juniori mari desfasurat la Braila a fost cooptat in lotul national largit de juniori al Romaniei si participa la Turneul Prietenia (Turneul international al tarilor socialiste), la categoria grea, practic, la o categorie mai mare decat cea in care boxase pana atunci. A boxat in finala cu cubaezul Angel Milian si a castigat dramatic cu acest boxer mai greu cu 20 kg decat sportivul brailean (83\113 Kg).

Dupa castigarea acestui turneu, antrenorii lotului national, Tedi Niculescu si Constantin Ciuca, impreuna cu membrii Biroului Federal au decis ca sportivul brailean sa participe in anul 1974 la Campionatele Europene de Tineret (Kiev, URSS), la categoria 81 de Kg. Aici obtine medalia de aur dupa un meci final dramatic cand il invinge, la el acasa, prin abandon, pe rusul Mihail Krut.

Tot in 1974 a participat la Centura de Aur desfasurata la Bucuresti ajungand in finala cu vicecampionul olimpic cubanez Gilberto Carillo in fata caruia castiga la puncte, dupa un meci extrem de dificil. Acest rezultat ii va asigura pasaportul pentru participarea la Jocurile Olimpice. Prin urmare, din 1974 pana in 1976 a fost constat membru al lotului national de seniori si a participat la multe turnee din strainatate si a iesit campion national la seniori in 1975.

Vizibil emotionat, maestru Costica Dafinoiu a multumit tuturor celor prezenti la eveniment si, lipsit de modestie cum sunt toti marii sportivi, fostul pugilist brailean a precizat faptul ca putini din adversarii sai au ajuns in cea de-a treia repriza: "Daca nu ii terminam in prima repriza in a doua nu se mai ridicau de jos, iar cine ajungea in a treia, foarte putini, erau invinsi din primele secunde".

Ziua Campionilor-Costica Dafinoiu (8)

Artistul, asa cum ii spunea antrenorul sau, a atins in 1976 varful carierei sale. Impreuna cu alti 10 boxeri Romania a prezentat la Montreal o echipa olimpica de box extrem de puternica. Lucru confirmat de cele 5 medalii olimpice obtinute la acea editie olimpica, singura cu un astfel de palmares in istoria tuturor participarilor la olimpiada a boxului romanesc. La Olimpiada, Costica Dafinoiu a sustinut 3 meciuri: in optimi cu Robert Nixon din Guyana, meci castigat inainte de limita, in sferturi cu Robert Burgess din Bermude, pe care il bate la puncte, iar in semifinale a boxat cu teribilul cubanez Sixto Soria de care a fost invins in abandon.

Maestrul se intoarce de la Montreal cu medalie de bronz iar intre anii 1976-1979 a continuat sa faca parte din lotul national al Romaniei, lot cu care a participat la competitii nationale si internationale. Cea mai interesanta participare a fost tot pe taram american unde lotul Romaniei a boxat cu cel american, in 1978. Costica Dafinoiu si-a adjudecat trofeul la categoria sa de greutate.

Vremurile din perioada comunista nu erau simple. Fiindca nu a vrut sa se transfere la unul din cluburile militare (Steaua si Dinamo) a fost luat in armata pe care a reusit sa o faca in Braila. Insa, intreruperea procesului de pregatire il va face sa piarda lotul national iar la cativa ani, mai exact in 1982, hotaraste sa incheie definitiv cariera sportiva si sa o inceapa pe cea de antrenor.

La eveniment au participat si Valentin Vranceanu, antrenor federal care a povestit cum alaturi de maestrul Costica Dafinoiu au ajuns sa cucereasca Romania, si publicul iubitor de box.

De asemenea, o prezenta inedita in sala de la Biblioteca Judeteana a fost Vasile Catea, vicepresedintele Federatiei Romane de Box care pe langa cuvintele frumoase adresate maestrului brailean, a tinut sa precizeze faptul ca "maestru Dafinoiu este unul dintre cei care a dus Romania si boxul romanesc pe cele mai inalte trepte ale lumii, iar emotia cea mai mare este atunci cand se intoneaza imnul tarii tale".

„Ziua Campionilor” este o initiativa care doreste sa atraga atentia asupra sportului de performanta, sa motiveze si sa faca mai bine cunoscute publicului brailean (in special celui tanar) valorile autentice si traditiile sportive din Braila.

Cu bronzul obtinut la Montreal, Costica Dafinoiu a intrat in istoria boxului romanesc. Sportivul de la „semigrea" medaliat olimpic in 1976 este maestru al sportului. Acum antreneaza in Braila cu regretul ca ai sai concitadini nu mai sunt atrasi de sport ca altadata.

Comentarii

comentariu

About the Author

-