Published On: mie, Oct 1st, 2014

Fostul ziarist brailean Cornel Coman, anchetat de DNA intr-un mega-dosar privind retrocedari ilegale, inclusiv la Nana

Share This
Tags

Cornel ComanBraileanul Cornel Coman, fost ziarist in presa locala si fost subprefect al judetului Calarasi, este urmarit penal pentru abuz in serviciu, in cazul unor retrocedari ilegale de terenuri aflate in administrarea Institutului de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea.

Procurorii DNA i-au pus, marti, 30 septembrie, sub invinuire pe Jenel Serban, fost prefect al judetului Calarasi, Cornel Coman si Doru Eduard Clabescu, ambii fosti subprefecti ai judetului Calarasi, pentru abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor, in 12 iulie 2007, Dorel Dorobantu si un reprezentant al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi au incheiat un proces-verbal de delimitare a unui teren in suprafata de 1.982,54 de hectare, aflat in domeniul public al statului si in administrarea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea, pentru punerea in posesie a persoanelor al caror drept de proprietate a fost reconstituit de catre comisiile locale din Fundulea, Tamadau, Gurbanesti, Sarulesti, Nicolae Balcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupsanu, invocand articolul 47 din regulamentul aprobat prin HG 890/2005 si fara a dispune de documente care sa reflecte modul de calcul al acestor suprafete.

Aceste prevederi, insa, nu erau aplicabile terenurilor aflate in administrarea institutelor de cercetare agricola, precizeaza procurorii in ordonanta de efectuare a urmririi penale.

O luna mai tarziu, in 13 iulie 2007, membrii Comisiei judetene de fond funciar Calarasi – Jenel Serban, braileanul Cornel Coman, Doru Eduard Clabescu, Elena Ifrim, Ion Nabirgeac, Aurelian Dobre, Eugen Jarul, Stelian Psanu, Dumitru Tudone, Badea Marinescu, Ana Titu si Cornel Buruiana - au aprobat delimitarea terenului in suprafata de 1.982,54 de hectare, aflat in administrarea Institutului Fundulea, si trecerea acestuia din domeniul public al statului in domeniul privat al orasului Fundulea, precizeaza Mediafax.

In urma acestei decizii, a fost validat transferul unor pozitii din anexele întocmite la nivelul mai multor comisii locale de fond funciar in anexe intocmite la nivelul Comisiei locale de fond funciar Fundulea, avand drept consecinta sporirea valorii terenului transferat.

Prin aceasta operatiune s-a produs o paguba patrimoniului statului, prin diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public.

"Prin aceasta modalitate au fost obtinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse in posesie cu suprafetele de teren respective, avand o valoare mult mai mare decat cele la care erau indreptatiti, daca reglementarile legale ar fi fost respectate", conform DNA.

Cine este Cornel Coman?

Cornel Coman, in varsta de 51 de ani, a fost redactor al cotidianului brailean Libertatea, in perioada 1990-1993, iar intre anii 1993-1997 a fost director al televiziunii locale Storm TV.

Dupa cei 7 ani de presa, Coman a ocupat timp de 2 ani, pana in 1999, functia de director de marketing al Regiei Autonome Zona Libera Braila, pentru ca pana in 2004 sa detina mai multe functii de conducere in cadrul unor societati private din agricultura si telecomunicatii.

Cu sprijinul Blocului National Sindical, braileanul devine in anul 2005 subprefect al judetului Calarasi, demnitate ocupata pana in anul 2009, cand a fost numit inspector guvernamental in cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Pe data de 8 mai 2012, Coman paraseste functia din cadrul SGG, fiind numit din nou subprefect al judetului Calarasi, sustinut de PNL in locul UNPR-istului Nicolae Miu, demis. Pe data de 4 decembrie 2013, fostul ziarist a fost inlocuit din functia de subprefect si numit din nou inspector guvernamental.

Comentarii

comentariu

About the Author