Published On: mar, Oct 21st, 2014

DIICOT darama imperiul lui Moraru. Perchezitii la Marex

Share This
Tags

Marin Moraru MarexProcurorii DIICOT au descins, marti dimineata, la sediul SC „Marex” din Braila, societate banuita de trafic cu alcool contrafacut, evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul fiind estimat la peste cinci milioane de euro. SC Marex este condusa de Marin Moraru, care ocupa locul 8 in Top 50 cei mai bogati fermieri si se afla in Topul celor 300 de milionari romani, cu o avere estimata la 80-90 milioane de euro. Grupul de firme Marex ruleaza anual peste 150 milioane euro din cresterea porcilor, procesarea carnii, agricultura, productie de alcool si bioetanol. Marex se situeaza pe primele locuri in topul producatorilor nationali de mezeluri. Prejudiciul calculat pana la acest moment procesual este de peste 5.000.000 euro.

Comunicat DIICOT

Marex 2

"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Galați, impreuna cu lucratorii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (B.C.C.O.) Galati, au procedat la destructurarea unor grupari infractionale care, prin activitatea ilegala desfasurata au pus in pericol sanatatea populatiei.

Astfel, procurorii DIICOT – ST Galati, impreuna cu politistii BCCO Galati si inspectori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala si ai Directiei Generale a Vamilor, efectueaza  astazi, 21 octombrie, 110 perchezitii (domiciliare si la sediile unor societati comerciale) in vederea destructurarii unor grupuri infractionale organizate, specializate in comiterea infractiunilor de: evaziune fiscala; de producere si detinere de bunuri accizabile in afara unor antrepozite fiscale; spalare de bani.

Perchezitiile sunt efectuate pe raze judetelor: Braila, Constanta, Tulcea, Bacau, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Maramures si a municipiului Bucuresti.

De asemenea, peste 150 de persoane urmeaza sa fie conduse la audieri la sediul DIICOT – ST Galati.

In urma investigatiilor efectuate s-a stabilit ca mai multe persoane de pe raza municipiului Braila (L.M., L.T., P.L., V.D., D.M.C., A.M.C.) au constituit un grup infractional organizat in vederea determinarii si inlesnirii comiterii de catre alte nuclee infractionale organizate a infractiunilor de evaziune fiscala si de detinere si producere, in afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizarii.

Astfel, acestia desfasoara etapizat activitati de determinare si inlesnire a unor activitati economice evazioniste de mare amploare in domeniul comercializarii nefiscalizate a alcoolului etilic si produselor derivate, incepand cu denaturarea ilicita (partiala cu incalcarea normelor legale in materie) a alcoolului etilic, urmata de livrarea disimulata a acestuia sub apartenenta unor diverse produse (alcool sanitar, lotiuni cosmetice, solutie spalare parbriz etc.) prin intermediul unor lanturi de magazine de tip hipermarket catre diversi producatori de bauturi contrafacute, in baza unor intelegeri prealabile cu acestia.

Ulterior achizitionarii en-gross a acestor produse, cei in cauza recurg la „renaturarea” lor ilicita (prin filtrari succesive si alte procedee empirice) si comercializarea clandestina a alcoolului etilic astfel (re)obtinut sub forma de bauturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat in urma sustragerii de la plata obligatiilor fiscale cu titlul de accize.

In urma cercetarilor efectuate au fost identificate nucleele infractionale aflate in diverse zone ale tarii care s-au aprovizionat, de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infractional din municipiul Braila, cu importante cantitati de alcool medicinal, pe care ulterior le-au supus procedeelor de „renaturare”.

Procurorii DIICOT – ST Galațt au identificat astfel de nuclee infractionale, ce actioneaza, in mod conjugat, in vederea obtinerii de alcool etilic, prin filtrarea alcoolului medicinal, in urmatoarele judete ale tarii:

1.    Tulcea si Constanta (grup infractional condus de numitii S.T. si S.D.),

2.    Brasov (grup infractional condus de numitul V.M.G.),

3.    Covasna (grup infractional condus de numitul K.F.G.),

4.    Harghita (grup infractional condus de numitul C.I.C.),

5.    Mures (grup condus de numitul C.M.T.).

Marex​De asemenea, membrii grupului infractional din municipiul Braila au interactionat, pe linie infractionala, cu o alta grupare constituita pe raza judetului Maramures (condusa de numitul P.I.V.). Aceasta colaborare cu ramura infractionala din judetul Maramures a inceput in momentul in care Directia Generala a Vamilor a retras autorizatia de productie a alcoolului etilic emisa pentru societatea producatoare de alcool din municipiul Braila.

Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Braila a fost livrat prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL Bucuresti, SC Larlexmar SRL Braila si Vidiavi Company SA Braila catre nucleele infractionale enumerate mai sus – fie in mod direct, fie prin intermediul unor societati comerciale de „tip fantoma”, ori prin intermediul unor retaileri – alcool sanitar in cantitați mari, care apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infractionale „beneficiare”, fiind obtinut astfel alcool etilic, care a fost valorificat de aceste din urma grupuri infractionale catre diferite persoane. Cumparatorii alcoolului etilic obtinut prin filtrarea alcoolului sanitar, produs de SC Marex SA Braila si valorificat prin intermediul societatilor intermediare, a fost utilizat prin inglobarea in diferite bauturi alcoolice care au fost puse in vânzare catre populatie.

Totodata a fost identificat si un mecanism de spalare a banilor ce consta in preluarea si transferul activelor societatilor comerciale implicate in activitatile de evaziune fiscala de catre un grup infractional organizat, in scopul asigurarii foloaselor materiale obtinute in mod ilicit.

Prejudiciul calculat pana la acest moment procesul este de peste 5.000.000 euro.

La activitati participa lucratori din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, lucratori din structurile teritoriale de combatere a criminalitatii organizate, respectiv B.C.C.O, Constanta, B.C.C.O. Bacau, B.C.C.O. Brasov, B.C.C.O. Mures si B.C.C.O. Cluj, precum si inspectori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala si ai Directiei Generale a Vamilor. Acestia sunt sprijiniti de lucratori din cadrul inspectoratelor judetene de politie si de lucratori ai Jandarmeriei Române.

Instrumentarea cauzei s-a realizat cu sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca, pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie".

Comentarii

comentariu

About the Author

-