Published On: mie, Oct 15th, 2014

Amalia Nastase in vizita la Braila: “Nou-nascutii au aceleasi drepturi ca si noi toti”. Echipamente de 50.000 lei pentru Maternitatea din Braila

Share This
Tags

Salvati copii Romania - Amalia NastaseSalvati Copii Romania a donat miercuri, 15 octombrie, patru echipamente in valoare de 11.000 de euro Spitalului de Osterica-Ginecologie Braila. Dotarea face parte din programul de reducere a mortalitatii infantile derulat de Salvati Copii incepand cu 2012 si a fost posibila exclusiv sponsorizarii oferite de un donator privat care a dorit sa ramana anonim. Echipamentele, un incubator pentru terapie intensiva si un pulsoximetru, au fost alese astfel incat sa raspunda indeaproape necesitatilor maternitatii.

De-a lungul anului trecut, in Spitalul de Obsterica-Ginecologie Braila au avut loc 2.022 nasteri, dintre care 14% au fost premature – mult peste media nationala de circa 9 procente. Din pacate, Braila ramane unul dintre cele mai sarace judete ale tarii (cu un PIB/cap de locuitor de 20 de ori mai mic decat Bucurestiul, de exemplu). Iar nivelul de trai are un impact direct asupra sperantei de viata a locuitorilor, cei mai afectati fiind cei mai mici dintre acestia, nou-nascutii. Astfel se explica, cel putin partial, de ce Braila raporteaza cea mai are rata de mortalitate infantila din intreaga tara – 14,2 la mie. De altfel, judetul este unul dintre putinele in care numarul nou-nascutilor decedati in primul an de viata a crescut in ultimii doi ani. Spre comparatie, rata mortalitatii infantile la nivel national a fost in 2013 de 8,5 la mie, in usoara scadere (de la 9 la mie, in anul anterior), iar la nivel european, de circa 4 procente.

Prezenta miercuri la Braila, Amalia Nastase, fosta sotie a marelui tenismen Ilie Nastase, s-a aratat incantata de proiectul in care este implicata, precizand faptul ca nou-nascutii au aceleasi drepturi ca si noi toti si ca doar ei, pe viitor, pot schimba omenirea.

Amalia Nastase Braila“Am intalnit oameni extraordinari incepand de la cadrele medicale care au venit de acasa cu echipamente ca sa poata sa mearga lucrurile bine pana la mame care desi proveneau dintr-un mediu foarte sarac stateau alaturi de copii lor. Multe cazuri m-au impresionat. Acesti copii vin pe lume cu acelasi drepturi ca si noi  iar acestia trebuie ajutati sa poata sa duca o viata frumoasa, lipsita de probleme. Acesta este primul lucru pe care trebuie sa il facem pentru societatea in care ne-am nascut, pentru Romania iar noi trebuie sa avem grija de copiii ei. Ei sunt cei care conteaza pe viitor iar acesti tineri vor schimba lumea care noua nu ne convine astazi. Nu este un lucru general dar este obligatia noastra a tuturor sa dam putin inapoi”, a precizat Ambasadorul Salvati Copiii Romania, Amalia Nastase.

In perioada 2012 – 2014, prin campania pentru reducerea mortalitatii infantile "Bun venit pe lume", Salvati Copiii a reusit sa doneze 38 de maternitati si sectii de nou-nascuti cu echipamente in valoare de 4.030.000 de lei. Datorita generozitatii companiilor si persoanelor fizice, in acest sfarsit de an vom investi 780.000 de lei in dotarea altor 16 maternitati si sectii de nou-nascuti din Bucuresti, Braila, Drobeta Turnu-Severin, Slatina, Galati, Calarasi, Targu Jiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Zalau si Oradea.

"Braila este de mult in vizorul nostru, rata mortalitatii infantile de aici fiind de ani buni cea mai mare din tara. Aceasta situatie se poate schimba, printr-un efort sustinut, iar noi am facut astazi un prim pas important in acest sens. Fara nici o indoiala, aparatele instalate se vor dovedi esentiale pentru mentinerea in viata a bebelusilor in primele zile de viata. Noi, ca organizatie, nu putem face minuni, dar facem tot ce ne sta in putere pentru a convinge donatorii, companii sau persoane fizice, sa ne ajute sa continuam programul de dotare a materitatilor", a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Salvati Copiii Romania.

Si Amalia Nastase, ambasadorul campaniei "Bun venit pe lume", a declarat ca: "speram sa ne intoarcem aici in anii urmatori cu noi echipamente, prin care sa dam o mana de ajutor medicilor si sa contribuim la rezolvarea unei palete tot mai largi de afectiuni specifice micutilor nascuti inainte de termen. Am certitudinea ca, treptat, situatia morbiditatii in randul acestei categorii atat de vulnerabile de copii se va ameliora”.

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile – copii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, peste un mlion de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de organizatie.

Salvati Copiii Romaniei este un membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

Comentarii

comentariu

About the Author

-