Published On: vin, Sep 12th, 2014

Sportul national, duminica, pe Municipal. 115 ani de la primul campionat de oina, castigat de Liceul Nicolae Balcescu din Braila

Share This
Tags

oinaOina sau «hoina» cum i se mai spunea este socotita un joc sportiv national pentru romani, avand, pe pamantul romanesc, o vechime de cel putin 6 secole, asa cum mentioneaza cronici si hrisoave care ii subliniaza popularitatea de care se bucura printre copii si tineri, printre osteni si voievozi.

Federatia Romana de Oina in colaborarea cu Ministerul Tineretului si Sportului, Asociatia Judeteana de Oina Braila, Primaria si Consiliul Local al Municipiului Braila, organizeaza, duminica, 14 septembrie, pe Stadionul Municipal din Braila, Turneul 2 Play-Off al Campionatului National de Oina pentru Seniori, la finalul caruia vom afla si noua detinatoare a titlului national.

Turneul I Play-off al Campionatului National de Oina pentru Seniori s-a disputat pe Stadionul Cotroceni, situat in cadrul Arenelor Bancii Nationale a Romaniei, la sfarsitul lunii iunie.

Echipe participante:- Biruinta Gheraesti Neamt;- Frontiera Tomis Constanta;- Straja Bucuresti;- Oltul Turnu Rosu Sibiu

Programul de desfasurare al competitiei va fi urmatorul: 

– 09.00-09.30– sedinta tehnica –la stadion

– 09.30-14.00 – meciuri

– 14:00-festivitatea de premiere.

Din partea federatiei vor participa, Nicolae Dobre –presedinte, Cornel Sandulescu –vicepresedinte, Traian Persinaru –Comisia Centrala a Arbitrilor si Janet Harbu-inspector de specialitate.

Arbitrajul va fi asigurat de: Marcel Duluta –Bucuresti, Fanel Duluta-Bucurest si Ionel Dasca -Neamt.

echipa_de_oină,_Liceul_N._Bălcescu_din_BrăilaLa 9 mai 1899, la Bucuresti s-a tinut primul campionat national de oina, invingatoare fiind echipa liceului Nicolae Balcescu din Braila.

Competitia va marca si implinirea a 115 ani de la primul campionat national de oina fapt pentru care rezultatele care se vor inregistra in acest turneu vor fi luate in calcul pentru desemnarea castigatoarei Cupei 115 ani.

Cu aceeasi ocazie, din partea federatiei, Liceul Nicolae Balcescu din Braila – prima echipa campioana nationala de oina va primi o distinctie ca urmare a implinirii a 115 ani de la acesta performanta.

Jocul de oina este practicat continuu cel putin din secolul al XIV-lea conform cronicilor si hrisoavelor timpului, fiind mentionat prima data documentar la 1364, in timpul domniei lui Vlaicu Voda. Alta atestare documentara apare in anul 1596, cand cosmograful italian Gian Lorenzo d´Anania mentioneaza jocul de oina in lucrarea Sistemul Universal al Lumii la capitolul descrierii Valahiei Superioare.

Referiri la oina se gasesc si in lucrarea Diaetetica a lui Stefan Matyus din 1762 tiparita la Cluj, apoi preotul Nicolae Stoica din Hateg care in anul 1763 relateaza anii petrecuti la Timisoara unde juca cu copiii in curtea bisericii „lopta mica”.

Cel care aduce transformari radicale in jocul de oina, dandu-i caracter de joc sportiv, este Spiru Haret, considerat a fi parintele oinei. Prin „Reforma invatamantului” din 1898 cat si prin alte decizii ministeriale, el a introdus practicarea obligatorie a oinei in scolile de toate gradele. «Oina poate aduce o viata noua in scoala romana, fiind un admirabil mijloc de educatie fizica, adevaratul tip de joc sportiv romanesc», spunea Spiru Haret.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-