Published On: lun, Sep 1st, 2014

Primul caz al bolii limbii albastre a fost inregistrat la doar 100 de km de Braila

Share This
Tags

boala limbii albastreLa inceputul lunii iulie 2014 au fost notificate catre OIE mai multe cazuri de evolutie a bolii  limbii  albastre in tari precum, Grecia, Bulgaria.

Datorita liberului schimb intre statele membre dar si perioadei propice de inmultire a vectorilor acestei boli (tantari din genul cullicoides), boala s-a extins cu repeziciune cuprinzand si judete din tara noastra.

Astfel in data de 22 august 2014 a fost diagnosticat primul caz de „boala a limbii albastre” pe teritoriul Romaniei, in judetul Buzau.

Febra catarala ovina sau „boala limbii albastre” este o boala infectioasa specifica rumegatoarele mari si mici, vehiculata in efectivele de animale prin vectorii culicoizi (anumite specii de tantari) si care, odata patrunsa intr-un teritoriu, daca vectorii incriminati in transminterea ei sunt prezenti, boala se extinde cu rapiditate la septelul national. Dezinsectia si dezinfectia mijloacelor de transport animale constituie o masura de prevenire a bolii foarte eficienta si importanta. Boala are un caracter sezonier cu o frecventa mai mare spre sfarsitul verii in regiunile ploiase si cu terenuri irigate cand insectele transmitatoare sunt numeroase.

Sub aspect clinic in forma acuta cea mai expresiva, apare febra 2 – 4 zile, stare de abatere, hiperemia mucoasei bucale si a pielii de pe fata, urechi si picioare. Limba este puternic tumefiata, de culoare violacee, cianozata, de unde si denumirea de boala limbii albastre.

Pe acest fond inflamator, apar eroziuni pe buze, gingii, limba si papilele din cavitatea bucala.

Zona coronara mai ales la membrele posterioare este congestionata, hiperemiata, uneori pot aparea si exongulari.

Ca masuri de profilaxie se recomanda evitarea procurarii de animale receptive din regiuni in care a evoluat si evolueaza boala, distrugerea biotopului instectelor hematofage, evitarea pasunatului ovinelor pe pasuni cu exces de umiditate, seara si in cursul noptii cand insectele circula pentru a se hrani.

Sub aspectul importantei acestei boli, evolutia acesteia nu reprezinta un pericol pentru populatie, nefiind transmisibila la om, dar produce pagube economice importante.

Pierderile economice se datoreaza costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand cheltuieli cu despagubirea animalelor ucise, cheltuieli de personal, materiale, echipamente, cheltuieli cu ecarisarea teritoriului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-