Published On: mar, Sep 16th, 2014

PREMIERA! 18 consilieri locali acuzati de abuz in serviciu pentru modul in care AU VOTAT. Si primarul este acuzat de DNA

Share This
Tags

CLM MediasPremiera in Romania! Procurorii DNA ii acuza pe 18 consilieri locali din cadrul CLM Medias pentru modul in care au votat, savarsind abuz in serviciu. Nici primarul orasului nu a fost iertat de procurori. Toti cei acuzati au fost trimisi in judecata.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

BALAZS BELA ATILA, CIULEA IOAN VASILE, GROZAV EUGEN, KNALL HELMUTH IULIUS, LAZAROIU IOAN,MANTA ANCA MARIA, MORARU EUGEN, NEAG FLORIN,NICORICI CONSTANTIN GHEORGHE, PETRESCU GEORGE STELIAN, POPA IOAN, SAS ILARIE, TAROPA FLOAREA, TOMA COSMIN LUCIAN, consilieri in cadrul Consiliul Local Medias, la data faptelor, in sarcina carora s-au retinut doua infractiuni concurente de abuz in serviciu, din care una cu consecinte deosebit de grave;

CIOLPAN VASILE, NAGY PAVEL, PATRUI ELEONORA, consilieri in cadrul Consiliul Local Medias, la data faptei, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave;

LATA ILIE, PLOPEANU TEODOR, consilieri in cadrul Consiliul Local Medias, la data faptelor, in sarcina carora s-au retinut doua infractiuni concurente de abuz in serviciu, din care una cu consecinte deosebit de grave si conflict de interese;

MARIAN VICTOR CRISTIAN, OROSZ CSABA, consilieri in cadrul Consiliul Local Medias, la data faptei, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

ȘERBAN IOAN, presedinte si actionar majoritar al Asociatiei GOSCOM, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut in concurs complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si complicitate la infractiunea de conflict de interese;

NEAMȚU TEODOR, primar al municipiului Medias, la data faptelor, in sarcina carora s-au retinut doua infractiuni concurente de complicitate la abuz in serviciu, din care una cu consecinte deosebit de grave;

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2012-2013 , reprezentantii S.C. Gospodaria Comunala S.A. au notificat in repetate randuri Consiliul Local Medias despre situatia economica dificila in care se afla societatea, ajunsa in imposibilitate de a-si plati furnizorii, angajatii si datoriile fata de bugetul de stat. Prin adresa oficiala, reprezentantii societatii au atras atentia ca aceasta situatie este cauzata, in mare parte, de Consiliul Local Medias care nu a putut asigura volumul de lucrari stabilit prin contract. In perioada respectiva actionar majoritar la S.C. Gospodaria Comunala S.A. era Consiliul Local Medias si Asociatia GOSCOM, care detinea 19,22% actiuni.

La data de 31 octombrie 2012, in calitate de consilieri locali, inculpatii Balazs Bela Atila, Ciolpan Vasile, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Lata Ilie, Lazaroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Nagy Pavel, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Patrui Eleonora, Petrescu George Stelian, Plopeanu Teodor, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea, Toma Cosmin Lucian si-au exprimat votul in favoarea adoptarii hotararii nr. 250/2012, prin care s-a decis participarea Consiliul Local Medias cu suma de 3.000.000 lei la majorarea capitalului social al SC GOSPODARIA COMUNALA SA.

In acelasi context, in sedinta din data de 25 noiembrie 2013, in calitate de consilieri locali, inculpatii Balazs Bela Atila, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Lata Ilie, Lazaroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Orozs Csaba, Petrescu George Stelian, Plopeanu Teodor, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea, Toma Cosmin Lucian, Marian Victor Cristian au decis achizitionarea pachetului de 19,22% apartinand Asociatiei GOSCOM, contra sumei de 696.034 lei. Aceasta, in pofida faptului ca, deja, Consiliul detinea o majoritate confortabila in actionariatul societatii, iar cumpararea actiunilor nu aducea niciun beneficiu.

Hotararea a fost luata cu votul unui numar de 18 consilieri si cu un singur vot impotriva, acesta din urma motivand ca, si daca s-ar detine pachetul total de actiuni, lucrarile nu ar putea fi atribuite direct, ci tot prin licitatie, tinandu-se seama de concurenta.

Suma a fost platita integral, intrand in contul Asociatiei GOSCOM la data de 27 decembrie 2013.

In ambele cazuri, inculpatul Neamtu Teodor, in calitate de primar, a inlesnit si ajutat prin demersurile intreprinse, la adoptarea de catre consilierii locali a celor doua hotarari, prin care Consiliul Local Medias a devenit unic actionar al SC GOSPODARIA COMUNLA SA, cu toate ca avea reprezentarea faptului ca prin aceasta operatiune se creeaza o paguba bugetului comunitatii locale, corelativ cu obtinerea folosului reprezentat de pretul cesiunii in favoarea Asociatiei GOSCOM.

Dupa realizarea cesiunii la data de 30 decembrie 2013, inculpatul Șerban Ioan, in calitate de presedinte si actionar majoritar al Asociatiei GOSCOM, a efectuat din contul Asociatiei alimentat de catre Consiliul Local Medias un transfer bancar de 597.193,21 lei, in contul sau de economii. Ulterior, banii au fost impartiti astfel:

– la data de 10.01.2014 a transferat 104.000 lei in contul lui Lata Ilie cu explicatia „suma datorata”;

– la data de 10.01.2014 au fost alimentate conturile asociatilor GOSCOM care sunt evidentiati nominal in Registrul actionarilor, transferurile reprezentand contravaloarea actiunilor detinute de acestia

– la data de 14.01.2014 a transferat 52.000 lei in contul lui Plopeanu Teodor, cu explicatia „restituire obligatii”

Astfel, inculpatii Lata Ilie si Plopeanu Teodor, in calitate de functionari publici –consilieri locali, in exercitarea atributiilor de serviciu, prin exprimarea votului favorabil au participat la luarea unei decizii (in speta transformarea Consiliului Local Medias in actionar unic al SC GOSPODARIE COMUNALA SA Medias prin cumpararea pachetului de 19,22% actiuni detinute in aceasta societate de catre Asociatia GOSCOM contra sumei de 696.034 lei), care le-a permis ulterior, cu complicitatea presedintelui Asociatiei GOSCOM, inculpatul Serban Ioan, sa obtina foloase patrimoniale .

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de 3.696.034 lei, asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si al lucratorilor de politie din cadrul Directiei de Operatiuni Speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Sibiu, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Comentarii

comentariu

About the Author

-