Published On: mie, Sep 17th, 2014

Deputatul Petrea (UNPR) vrea “autostrada fluviala pe Dunare”: “Multe dintre luptele pentru puterile au vizat stapanirea gurilor Dunarii”

Share This
Tags

petrea dorinRedam comunicatul remis redactiei Infobraila:

Deputatul UNPR Petrea Dorin Silviu face apel la autoritatile centrale si locale pentru sustinerea unui pact politic national pentru dezvoltarea unei autostrazi fluviale pe Dunare.

„Multe dintre luptele pentru puterile care s-au intalnit pe teritoriul tarii noastre au vizat stapanirea gurilor Dunarii. Nu putem ignora importanta unui asemenea proiect pentru intreaga Europa, nu doar pentru tarile strabatute de fluviu. Legam Europa Balcanica de cea Centro-Orientala si vorbim de un element de polarizare politica a Romaniei, o componenta care a ramas in umbra din cauza nepasarii sau a lipsei de strategie. Este vremea sa ne imbunatatim puterea geopolitica”, a declarat deputatul Petrea Dorin Silviu. 

In acest sens, Petrea Dorin Silviu isi anunta intentia de a initia un proiect asumat de parlamentarii alesi in colegii aflate in proximitatea Dunarii, prin care sa demareze actiunile necesare redactarii unui pact agreat politic la nivel national. 

„Pentru ca vorbim de crearea unor conditii pentru un transport eficient, sustenabil, flexibil si sigur, un criteriu esential pentru dezvoltarea economica a Romaniei, autostrada Dunarii trebuie inclusa in Master Planul General de Transport, coordonat de ministerul de resort.  Stiu ca avem nevoie de baze metodice pentru proiectare, motiv pentru care cer colegilor mei sustinere pentru realizarea acestui obiectiv”, a completat deputatul.

Acesta trage si un semnal de alarma cu privire la impedimentele realizarii acestui proiect, intrucat acestea afecteaza indeplinirea asigurarii conditiilor tehnice minime de navigatie. In acest sens, deputatul Petrea Dorin Silviu a mentionat ca epavele de pe Dunare reprezinta un pericol pentru siguranta navigatiei si pentru mediu. Potrivit informatiilor oficiale, la sfarsitul anului 2013 se aflau 71 de epave pe fluviul Dunare si canalele secundare.
 

„Desi exista reglementari privind procedura de solutionare a acestor nave, numarul epavelor existente este dovada clara ca procesul sufera blocaje, in ciuda faptului ca toate capitaniile de port au facut notificarile legale catre proprietari sau operatori, catre administratiile de port si/sau de cai navigabile.

Reprezentantii acestora din urma au explicat insuccesul procedurii de inlaturare a epavelor din lipsa de capacitate tehnica sau a agentilor economici specializati care sa efectueze operatiunile”, conchide deputatul Petrea Dorin Silviu. 

Pactul national pentru realizarea autostrazii fluviale urmeaza sa fie redactat de o comisie speciala, care va fi formata din specialisti in domeniu, iar ulterior sa fie agreat si asumat politic.

Comentarii

comentariu

About the Author

-