Published On: mie, Sep 17th, 2014

Caravana „Sanatatea incepe din farfurie” ajunge, joi, la Braila. Elevii de la scoala 4 vor invata cum sa manance sanatos

Share This
Tags

copil-mancareCopiii au nevoie de o relatie echilibrata cu alimentatia iar disciplina stricta in alimentatie creste rezistenta copiilor fata de o nutritie sanatoasa.

Selgros Cash&Carry Romania impreuna cu Chef Cezar Munteanu deruleaza pentru al treilea an consecutiv programul educational „Sanatatea incepe din farfurie”. Demarat in luna aprilie, acesta urmareste sa promoveze o alimentatie echilibrata pentru copii.

Pe 18 septembrie, Chef Cezar Munteanu se va intalni cu elevii si cadrele didactice de la Scoala Gimnaziala „Alexandru Ioan Cuza” din Braila.

Anul acesta programul vizeaza in total peste 12.000 de elevi din clasele I-IV din Bucuresti si 14 judete ale tarii, precum si parintii acestora. Misiunea declarata este de a milita pentru o atitudine pozitiva fata de nutritie, fara restrictii si diete neadecvate, promovate in general adultilor, care sa conduca la dezechilibre sau la o opozitie din partea copiilor si a parintilor. Initiat de catre Chef Cezar si Selgros, programul beneficiaza in 2014 de contributia si asistenta Dr. Mihaela Bilic, medic primar in diabet si boli de nutritie.

In primele doua etape, peste 3600 de copii si 160 cadre didactice din scoli generale din Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Targu Mures, Bacau, Craiova, Timisoara, Arad, Oradea si Cluj au participat la lectiile de educatie alimentara sustinute de Chef Cezar.   

Actiunile se concentreaza pe cresterea afinitatii si atasamentului copiilor fata de legume si fructe – super-alimente ale unei nutritii echilibrate. Acestea sunt transformate, pe baza atributelor lor principale, in personaje supereroi de benzi desenate, cu superputeri, cu care copiii sa se identifice si care sa le serveasca drept modele. Elevii din clasele I-IV inclusi in program vor urma lectii impreuna cu Chef Cezar, unul dintre cei mai cunoscuti si carismatici bucatari din Romania, precum si cu profesorii din scoli. Acestea vor fi continuate acasa, individual sau alaturi de parinti, prin materiale educationale si de divertisment.

Pentru parinti, Chef Cezar a conceput o colectie de retete usor de pregatit pentru copii, echilibrate, axate pe un aport crescut de fructe si legume si pe tehnici de gatire care sa le faca mai atractive ca gust si prezentare. Dr. Mihaela Bilic completeaza colectia de retete cu recomandari nutritionale si sfaturi care sa ajute parintii in pregatirea unor mese gustoase si sanatoase pentru cei mici.

„In primele doua etape ale Caravanei „Sanatatea incepe din farfurie” am intalnit peste 3600 de copii entuziasti si curiosi, care au descoperit in fructe si legume niste prieteni de incredere. Iar acum, pornim la drum in partea de sud a tarii dornici sa cunoastem si alti copii isteti si curiosi. Cei mici nu sunt in general mari fani ai fructelor si legumelor sau sunt foarte selectivi, principala bariera fiind gustul. Prin combinatii de alimente si tehnici de gatire, unele poate necunoscute parintilor, reinventam sau dam mai mult gust legumelor si fructelor, facandu-le astfel mai prezente in mesele zilnice ale celor mici. Educatia copiilor prin joaca si sprijinirea parintilor cu informatii si sfaturi practice de gatit sunt elemente esentiale ale evolutiei spre o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Alaturi de Selgros si Asociatia Chef Cezar continui eforturile incepute acum patru ani, de a-i imprieteni pe cei mici cu fructele si legumele si de a le oferi o nutritie sanatoasa, tinand cont in acelasi timp si de preferintele lor”, a declarat Chef Cezar Munteanu, partener fondator al programului „Sanatatea incepe din farfurie”, Chef Rotisseurs du Bailliage de Roumanie si fondator al „Asociatiei Chef Cezar pentru un stil de viata sanatos”.

„Traim intr-o lume bombardata de informatii, de cele mai multe ori negative si neavizate, despre ce trebuie sau nu trebuie sa mancam. Fara grasimi, fara prajeli, fara carne de porc, fara zahar, o lista nesfarsita de sfaturi si interdictii duse la extrem. Copiii nu trebuie sa creasca intr-un mediu in care mancarea este diabolizata sau transformata in recompensa. Gustul se educa, iar preferintele alimentare si relatia pozitiva cu mancarea se construiesc in copilarie. Celor mici nu trebuie sa le interzicem, ci sa le explicam rolul fiecarui aliment. O dieta diversificata si echilibrata este cheia sanatatii, iar corect din punct de vedere nutritional inseamna sa mancam putin din toate”, a declarat Dr. Mihaela Bilic, medic primar in diabet si boli de nutritie.

Modulul actual este implementat pana la sfarsitul anului curent. In 2014, proiectul Selgros vizeaza scoli din Bucuresti, Brasov, Iasi, Targu Mures, Oradea, Cluj, Ploiesti, Timisoara, Craiova, Bacau, Galati, Braila, Arad, Suceava si Constanta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-