Published On: mie, Sep 10th, 2014

Braileanca Marioara Munteanu, din saracie direct pe podiumul european. Prima campioana europeana din istoria halterelor romanesti

Share This
Tags

Marioara Munteanu (4)Pe 13 iulie 1978, intr-o familie saraca din Braila, s-a nascut Marioara Munteanu, cea care dupa 13 ani de munca sisifica in sala de forta avea sa devina maestra a sportului cu haltere.

Povestea brailencei  "deschizatoare de drum", fiind prima femeie care a participat la prima editia a Jocurilor Olimpice (Sydney), care a inclus in program si categorii de probe feminine, este una incredibila.

Nascuta la Braila, intr-o familie cu cinci guri de hranit, Marioara a supravietuit din alocatia data de stat, iar ca performer a trait vreme indelungata din niste indemnizatii de mizerie.

Marioara Munteanu (2)A ajuns pentru prima oara intr-o sala de sport din pura intamplare. In 1991, la doar 11 ani, aceasta si-a urmat fratii la sala de sport. Fiind o fire mai baietoasa, baletul si gimnastica ritmica, sporturile practicate inaintea halterelor, nu au atras-o.

A inceput sa practice halterele la varsta de 11 ani, fiindca astfel avea ocazia sa plece gratuit in deplasari in strainatate.

A vrut chiar sa renunte la sportul de performanta si sa-si caute un loc de munca obisnuit, fiind la un pas sa ajunga vanzatoare intr-o cofetarie. O vreme, numai ambitia a tinut-o langa sport. In acea perioada, Marioara isi darmuia alocatia pentru a se "rasfata" cu vitamine si ciocolata.

A plecat din saracie si a intrat in istorie 

Marioara Munteanu a plecat din saracia in care traia in Braila si si-a urmat drumul catre marea performanta. A terminat Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport si acum se tine cu dintii de sportul care a scos-o din anonimat si care a ajutat-o sa supravietuiasca.

Legitimata din 2001 la sectia de haltere a CSM Bistrita, braileanca naturalizata in sala de antrenament a lui Mugur Saranciuc a inceput sa munceasca pentru a obtine rezultate notabile.

Marioara Munteanu (3)La Olimpiada de la Atena a fost a patra, iar in 2005 a triumfat la Campionatele Europene: doua medalii de aur si una de argint urmate de alte doua titluri europene consective la total.

Marioara Munteanu, maestra a sportului si-a implinit visul la Sofia si a devenit prima campioana europeana din istoria halterelor romanesti. Copilul sarac din Braila a devenit campion european dupa 13 ani de munca istovitoare in sala de forta. Marioara a cucerit la Campionatele Europene de la Sofia medalia de aur la procedeul smuls si a ratat de putin titlul continental la total (categoria 53 kg). In cele din urma, a mai obtinut argintul la total si bronzul la procedeul aruncat. Pentru cele trei medalii, Munteanu a fost premiata de ANS cu 130 de milioane de lei.

"Sunt singura senioara din intreaga istorie a halterelor romanesti care a adus o medalie continentala la zmuls, argint la total si bronz la aruncat. Aceste medalii sunt foarte importante, intreg staff-ul tehnic al federatiei aratandu-se foarte multumiti, mai ales ca mi-am facut intrarea in istoria halterelor, dar nu vreau ca aceasta medalie de aur sa fie ultima. Eu sper in continuare sa obtin rezultate la fel de bune sau, daca se poate, si mai bune", a declarat aceasta dupa ce a obtinut marea performanta.

Sportiva antrenata de Mugur Saranciuc a mai cucerit titlul continental la smuls (87,5 kg), clasandu-se pe 2 la total (192,5 kg) si pe 3 la aruncat (105 kg). La ultimul procedeu, eleva antrenorului Mugur Saranciuc a fost la egalitate cu Trotsenko, pe locul 2, insa a cantarit cu 60 de grame mai mult.

In 2008, romanca Marioara Munteanu a reusit sa castige medalia de bronz la stilul smuls al categoriei 53 de kg din cadrul Campionatelor Europene de haltere de la Lignano Sabbiadoro, din Italia.

Marioara a ridicat 86 de kg, fiind devansata de Natalia Trotsenko (88 de kg, din Ucraina) si de Maria de la Fuente (Spania, tot 86 de kg, dar a avut avantajul faptului ca este cu 350 de grame mai slaba decat Munteanu).

La stilul aruncat, romanca a ratat de putin podiumul, dupa ce a ridicat 101 kg din prima incercare, dar a ratat apoi la 105 kg si la 108, terminand in afara medaliilor.

Astazi, braileanca Marioara Munteanu este antrenor la Clubul Sportiv Municipal Bistrita, acolo unde ii invata pe copii tainele sportului care i-a adus cea mai mare satisfactie.

Marioara Munteanu (1)Jocuri olimpice

Atena 2004 – 53 kg – 4

Sydney 2000 – 53 kg – 8

Palmares competitional

Campionatele Europene Kiev, Ucraina 2004     – 53 kg.total – 2

Campionatele Europene Loutraki, Grecia 2003 – 53 kg.total – 3

Campionatele Europene Antalya, Turcia 2002 – 53 kg.total – 8

Campionatele Europene Trencin, Slovacia 2001 – 53 kg.total – 5

Campionatele Europene Sofia, Bulgaria 2000 – 53 kg.total – 5

Comentarii

comentariu

About the Author

-