Published On: mie, Sep 10th, 2014

Boala “limbii albastre”: Targurile de animale din judetul Braila, inchise pana pe 5 octombrie

Share This
Tags

boala limbii albastrePrin Ordinul Prefectului judetului Braila, presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, nr. 294 din 09.09.2014, se completeaza Planul de masuri pentru eradicarea bolii „bluetongue” pe teritoriul judetului Braila, aprobat in data de 06.09.2014, astfel: toate targurile de animale de pe teritoriul judetului Braila se inchid in perioada: 09.09 – 05.10.2014;  proprietarii de stane nu au voie sa mute animalele din amplasamentul actual pana la data de 05.10.2014, iar daca acest lucru se impune, nu o pot face fara permisiunea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Braila.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila va monitoriza modul de indeplinire a masurilor cuprinse in plan.

Reamintim ca la inceputul lunii septembrie, conform Programului de supraveghere serologica pentru bluetongue (boala limbii albastre) pe anul 2014, au fost recoltate si expediate catre laboratorul Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila, 10 probe de ser sanguin de la bovine, apartinand mai multor proprietari din comuna Ulmu,  judetul  Braila.

In  urma  efectuarii  examenului  pentru  detectia  anticorpilor antivirus bluetongue s-a constatat ca proba recoltata de la o bovina de pe raza unitatii administrativ teritoriale ULMU a reactionat pozitiv.

S-a  dispus  plasarea  sub  supraveghere  oficiala  a  gospodariei,  izolarea animalului si a fost interzisa deplasarea animalelor din si in gospodaria respectiva. Celelalte animale ale proprietarului unde a fost depistata bovina, au fost izolate in gospodarie si tratate cu insecticide.

In urma sedintei extraordinare a Grupului de suport tehnic pentru epizootii, contaminarea  produselor  vegetale  si  animale  invazii  de  daunatori  din  cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Braila, din data de 6 septembrie, prin ordin al prefectului, s-a dispus operationalizarea Centrul local de combatere a bolilor transmisibile ale animalelor si zoonozelor din judetul Braila si aprobarea Programului de masuri stabilit pentru eradicare bluetongue pe teritoriul judetului Braila.

Se monitorizeaza  permanent  zona  din  jurul  focarului  prin  inspectii  clinice periodice a rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine etc), de catre medicii veterinari desemnati de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila.

Detinatorii de animale au obligatia de a observa permanent rumegatoarele pecare le detin si de a anunta aparitia oricarei modificari a starii de sanatate a acestoramedicului veterinar.

Comentarii

comentariu

About the Author

-