Published On: vin, Aug 15th, 2014

Ziua Marinei la Braila: Mii de braileni au tinut piept caniculei pentru a urmari festivitatile

Share This
Tags

marinaPeste 1000 de persoane au urmarit vineri, pe Faleza Dunarii, festivitatile dedicate Zilei Marinei, desi aerul era aproape inespirabil din cauza caniculei.

Oficialitatile, printre care s-au numarat primarul Aurel Simionescu, prefectul Vasilica Vilcu, vicepresedintele Consiliului Judetean – Ovidiu Nechita, viceprimarii Doinita Ciocan si Alexandru Danaila, parlamentarii Marian Dragomir, Ion Rotaru, Vasile Varga, Catalin Boboc si Dorin Petrea, dar si numerosi directori de institutii deconcentrate si alesi locali, au fost primite la bordul vasului „DAMBOVITA”, de unde au urmarit toate momentele manifestarii.  

Dupa ridicarea pavilionului, geacului si a marelui pavoaz, a avut loc trecerea in revista a navelor si felicitarea echipajelor. Au urmat ceremonialul religios si  lansarea la apa a ancorei de flori, parada navala militara si exercitiile navale. Navele care au trecut pe Dunare au fost survolate de 3 avioane militare.

Sosirea zeului Neptun, pe un vas special decorat, in forma de crap, a fost primita cu aplauze de braileni.

 “Eu, Neptun, fiul lui Cronos, prin gratia marelui Zeu, fratele meu, stapanesc cu tridentul lumea apelor din rasarit in miazanoapte si din miazanoapte in asfintit. Dupa cum  vedeti, umbland pe mare insotit de cetele de delfini si de nimfele nereide, am ajuns aici, la Braila”, a spus zeul apelor, asezat pe un tron, pe nava "DAMBOVITA".

Dupa discursul lui Neptun, a avut loc botezul marinarilor - cand un barbat a fost "barbierit" cu un imens brici de lemn, iar apoi i s-a turnat in cap o galeata cu apa - urmat de traditionalul legamant al ghibortului: “Jur cu toata taria/ Sa-mi fac datoria/ Jur sa fac tot ce se poate/ Ca sa obtin rezultate/ Jur ca sa ma port cu tact/ Sa mai obtin un contract/ Jur ca de nu mai pot/ Sa raman tot matelot/ Jur ca dupa acest botez/ Cu Neptun drept protector/ Sa inving apa, furtuna/ Sa inving chiar si minciuna”.

Ca in fiecare an, cele mai urmarite momente din program au fost concursurile de barci si jocurile marinaresti: porcul la scondru si vanatoarea de rate.

Peste 20 de braileni s-au urcat pe vasul unde se afla barna unsa cu vaselina, cu speranta de a reusi sa ia steguletul rosu agatat in capat. Dupa ce aproximativ 5 tineri au cazut in Dunare, pierzand pariul cu echilibrul, un brailean de 40 de ani a reusit sa puna mana pe stegulat si sa castige astfel purcelul.

Comentarii

comentariu

About the Author

-